Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

POLITIČKO NADMUDRIVANJE

Beograd i Priština i dalje spore oko izlaska iz institucija

Autor: Hina

17.11.2022. 18:38
Beograd i Priština i dalje spore oko izlaska iz institucija

Foto: ReutersPriština je odlučila u četvrtak prihvatiti zamjenu u parlamentu za zastupnike Srpske liste koji su podnijeli ostavke zbog krize potaknute odlukom kosovske vlade  o preregistraciji tablica izdanih u Srbiji, ali je taj potez samo formalan jer su se i svi novi zastupnici povukli iz parlamenta, javljaju mediji.


Srpska lista, koju kontroliraju službeni Beograd i vladajuća Srpska napredna stranka, istaknula je da je devet zastupnika te liste “tehnički verificiralo mandate” i time ih “zadržalo u sigurnim rukama”, ali su odmah napustili sjednicu, navodi Radiotelevizija Srbije.


Ta “strateška i politička odluka neće ni na koji način zaustaviti proces napuštanja kosovskih institucija na sjeveru Kosova i Metohije”, poručila je Prištini Srpska lista.
Odluka o povlačenju Srba iz kosovske vlade, parlamenta i lokalne uprave na sjeveru, te iz pravosuđa i policije Kosova, usvojena je u početkom studenog i, kako je najavljeno, bit će na snazi dok Priština ne povuče mjere o preregistraciji i dok ne formira Zajednicu srpskih općina, na što se obvezala Briselskim sporazumom iz 2013. godine, potpisanim pod pokroviteljstvom Europske unije.


Srpska zajednica na Kosovu ima zajamčenih 10 mandata u parlamentu i sudjeluje u kosovskoj vladi, iako Beograd službeno ne priznaje neovisnost Kosova i protivi se njegovu prijemu u UN i druge međunarodne institucije.


Zapadne zemlje vrše pritisak na srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da se Srbi vrate u kosovske institucije pa se današnji potez može tumačiti određenim popuštanjem. Srbi s Kosova koji nisu bliski Vučiću tumače pak današnji potez strahom da u kosovski parlament ne uđu Srbi koji nisu sa Srpske liste.