Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

vojna pomoć

Baltičke države pozvale Berlin da isporuči Ukrajini tenkove Leopard

Autor: Hina

21.01.2023. 15:05
Baltičke države pozvale Berlin da isporuči Ukrajini tenkove Leopard

Foto: ReutersMinistri vanjskih poslova baltičkih država pozvali su Njemačku da Kijevu isporuči tenkove Leopard, dan nakon što se Berlin u tom pitanju nije obvezao na skupu država koje podupiru Ukrajinu.


Ministri su “pozvali Njemačku da odmah isporuči tenkove Ukrajini. To je potrebno da se zaustavi ruska agresija, pomogne Ukrajini i brzo uspostavi mir u Europi”, tvitao je latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevičs.


Rekao je da je njegov poziv također u ime njegovih kolega iz Estonije i Litve. “Njemačka, kao vodeća europska sila, u tom pogledu ima posebnu odgovornost”, istaknuo je.
Unatoč razumljivom pritisku iz Ukrajine i savezničkih država, njemačka vlada još nije odlučila o isporuci borbenih tenkova Leopard 2 Kijevu.


Berlin je dosad odbijao djelovati jednostrano, ustajući na tome da to može samo zajedno sa saveznicima, premda su sve glasniji pozivi u zemlji i inozemstvu da se Kijevu pruži modernije i jače oružje.


Osim pitanja njemačkih tenkova, drugi njemački saveznici koji prisustvuju na skupu u zračnoj bazi Ramstein također su izjavili da će i dalje podupirati Ukrajinu te najavili nove pošiljke oružja.


Obveze su uslijedile nakon pritiska ukrajinskoga predsjednika Volodimira Zelenskija koji je rekao da “rat koji je počela Rusija ne dopušta odgode”.