Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

DEMOKRATI I REPUBLIKANCI SLOŽNI

Američki politički establišmet se slaže, TikTok u SAD-u treba zabraniti

Autor: T.I.

04.02.2023. 15:15
Američki politički establišmet se slaže, TikTok u SAD-u treba zabraniti

Foto: FlickrKad je američki Kongres krajem prošle godine raspravljao o prijedlogu novog zakona o državnoj potrošnji postalo je evidentno da je predmet tog zakona između ostalog postala i jedna društvena mreža, kineski TikTok u vlasništvu tamošenje tvrtke ByteDance, već otprije pod povećalom američke administracije zbog sumnji na povezanost s kineskom vojskom i tajnim službama.


Tada je utrt put zakonskoj zabrani korištenja TikToka na uređajima koji se koriste u državnim/javnim službama. Taj potez zbog nacionalno-sigurnosnih razloga vjerojatno nije posebno zabrinuo kineske vlasnike društvene mreže jer TikTok ima malo smisla na uređajima u državnim službama, a i njegovi pretežiti su korisnici tinejdžeri.


Zlouporaba osobnih podataka


Tu je glavni problem, što po istraživanjima čak dvije trećine američkih tinejdžera koristi TikTok, a američka administracija je zabrinuta da bi ByteDance mogao zloporabljivati njihove osobne podatke, a ima tu i malo paranoje pa se spominje i mogućnost da preko TikToka Kinezi perfidno guraju svoju propagandu i dezinformacije.


Bilo je pitanje vremena kad će zabrana TikToka dobiti šire razmjere i to se ovaj tjedan i dogodilo. Tako je u četvrtak  demokratski senator Michael Bennet, član senatskog odbora za obavještajne poslove izjavio da bi ga Alphabet koji posjeduje operacijsku platformu Android za mobitele i Apple trebali ukloniti iz svojih dućana za aplikacije. Drugim riječima, da TikTok postane nedostupan korisnicima Androida i Apple iOS-a.


Moguće donošenje zakona o zabrani
Dapače, Bennet koji za ovo sigurno ima odobrenje predsjednika Joea Biddena, je napisao pismo šefovima spomenute dvije tvrtke Timu Cooku i Sundaru Pichaiju objašnjavajući zašto bi trebali ukloniti TikTok sa svojih aplikacijskih trgovina.


“Niti jedna tvrtka koja podliježe diktatu Kineske komunističke partije ne bi trebala imati moć akumulirati tako opsežne podatke o Amerikancima ili uređivati sadržaj za gotovo trećinu naše populacije” – napisao je Bennet.


Na kraju, ako to ne učine, svejedno će to  – po svemu sudeći – morati napraviti po sili zakona. Naime, oko TikToka više nema razlika u mišljenjima između republikanaca i demokrata i obje su velike stranke spremne na akciju štogod Apple i Alphabet odlučili.


Naime, Odbor za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa u kojem većinu drže republikanci, ovaj će mjesec predložiti zakon koji predviđa zabranu TikToka u SAD-u. Prema općem raspoloženju u američkom političkom establišmentu na najvišoj razini, rezultat je predvidljiv. 2023. godina bi mogla biti zadnja u kojoj će TikTok pod vlasništvom suspektnog ByteDancea biti dostupan Amerikancima.