Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

povećanje kapaciteta

Američka vojska kupuje topničko streljivo za gotovo milijardu dolara

Autor: Hina

18.02.2023. 09:54
Američka vojska kupuje topničko streljivo za gotovo milijardu dolara

Foto: iStockAmerička vojska je objavila ugovor vrijedan gotovo milijardu dolara za povećanje proizvodnje topničkog streljiva kalibra 155 mm kojim se Ukrajina koristi u velikim količinama.


Vojne tvrtke General Dynamics Ordnance&Tactical Systems i American Ordnance natjecat će se za pojedinačne narudžbe streljiva u okviru ugovora vrijednog 993.7 milijuna dolara, navodi se u priopćenju američke vojske. Cilj je proizvesti između 12.000 i 20.000 dodatnih topničkih granata na mjesec, dodaje se.


Vijest dolazi pošto je je vojska dvjema drugim tvrtkama dodijelila ugovor od 522 milijuna dolara za kupnju streljiva istog kalibra u okviru Pentagonova mehanizma za pomoć Ukrajini. Ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače 2022. potvrdila je povratak sukoba velesila uz svekoliku uporabu topničkog streljiva.
U studenom je američki dužnosnik rekao da su ruske snage ispaljivale oko 20.000 granata na dan. Ukrajina je pak ispaljivala između 4.000 i 7.000 granata na dan, što je više nego što zapadni proizvođači oružja mogu proizvesti da bi to mogli pratiti.


Za proizvodnju topničkog streljiva treba dosta vremena a brzo se troši. Količina streljiva kojim se koriste Ukrajina i Rusija ipak se smanjila od tada zbog dolaska zime i nestašice koju osjećaju obje zemlje.