Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Sveto brdo neće stati

Autor: Velimir Brkić

13.11.2008. 23:00
Sveto brdo neće stati

Foto: Velimir BRKIĆ– HDZ kao oporba nije kriv za osiguranje kvoruma na sjednicama općinskog vijeća. To je obveza i politički zadatak dviju nezavisnih lista, gospode Račića i Krmpote, poručuje dr. Duvnjak
Neodržana zajednička sjednica općinskih vijeća Općine Lovinac iz Ličko-senjske županije i Općine Jasenice iz Zadarske županije koja se trebala održati u srijedu navečer u Lovincu uzburkala je ionako već uzburkanu političku scenu u ovoj ličkoj općini i zasad zaustavila projekt Centar planinskog turizma Sveto brdo. Naime, nakon nekoliko godina rada, vijećnici su trebali donijeti odluku o osnivanju Razvojne agencije Sveto brdo koja bi nastavila s izradom i realizacijom programa razvitka na Velebitu s jedne i druge strane Svetoga brda.
Na sjednicu su pristigli gotovo svi jasenički vijećnici, dok je za kvorum nedostajao tek jedan lovinački vijećnik. Pristigla su petorica vijećnika vladajuće nezavisne koalicije načelnika Hrvoja Račića, odnedavno članovi HSS-a. Sjednici nije nazočilo pet oporbenih vijećnika HDZ-a, te nezavisni vijećnik vladajuće koalicije, hrvatski Srbin koji navodno živi na relaciji Štikada – Novi Sad.
– Ne bih želio davati nikakav odgovor o nedolasku lovinačkih vijećnika. To zaista nije moja domena. Naime, ja sam odgovoran samo za rad HDZ-a u Jasenicama a ne i HDZ-a Lovinac, rekao je Martin Baričević, načelnik Jasenica i predsjednik OO HDZ-a u Jasenicama.
Dan nakon neuspjele sjednice oglasio se i predsjednik lovinačkog HDZ-a dr. Vlatko Duvnjak.
– Mi nismo protiv projekta Sveto brdo. HDZ itekako podržava ovaj značajni projekt za obje županije. Štoviše, kao član županijske skupštine Ličko-senjske županije osobno sam bio najgrlatiji da se ovaj projekt svrsta u četiri najprioritetnija projekta u našoj županiji, govori Duvnjak.
– HDZ kao oporba nije kriv za osiguranje kvoruma na sjednicama općinskog vijeća. To je obveza i politički zadatak dviju nezavisnih lista, gospode Račića i Krmpote, koji imaju većinu od 6 od ukupno 11 vijećnika. HDZ-ovi vijećnici inače i ne dolaze na sjednice ako vladajuća koalicija nije osigurala potrebni kvorum, kaže Duvnjak, nabrajajući pritom razloge nedolaska na sjednice, poput neisplaćivanja vijećničkih naknada, višemjesečnog kašnjenja u isplaćivanju osobnih dohodaka djelatnicima Općine, Centra za dnevni boravak i komunalnog poduzeća Vrilo, neispunjavanja socijalnog programa, obveza od preko 3 milijuna kuna, itd.
Bilo kako bilo, kvoruma nije bilo, pa je barem privremeno onemogućeno osnivanje zajedničke razvojne agencije Sveto brdo d.o.o. sa sjedištem u Lovincu, za čiji je rad potrebno osigurati oko 1,5 milijun kuna.
– Europska komisija, koja je dosad osigurala gotovo dva milijuna eura za prve programe edukacije i razminiravanja Velebita, izričito je tražila da osnujemo razvojnu agenciju. Nedolazak vijećnika HDZ-a je loš znak i za Europsku komisiju. Međutim, projekt Sveto brdo neće stati i već za dvije godine trebali bi započeti radovi, dok skijaše očekujemo za najduže četiri godine, rekao je Hrvoje Račić, načelnik Lovinca i predsjednik lovinačkog HSS-a.
Prema postignutom dogovoru zajednička sjednica se neće ponovno sazivati već će se održati odvojene sjednice općinskih vijeća u Lovincu i Jasenicama kako bi se prišlo realizaciji utemeljenja razvojne agencije koja treba osigurati potrebne investicije za realizaciju turističko-rekreacijskog centara koji bi trebao raditi tijekom cijele godine. Prednost projekta u tome što se razvija uz potporu Europske unije, a podržavaju ga i Vlada RH-a i obje županije.