Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Sve što je lijepo i dobro, darovano nam je putem komunikacije

Autor: Dragana Glavočić

18.05.2010. 22:00
Sve što je lijepo i dobro, darovano nam je putem komunikacije

Foto: Sebastian GOVORČINNetko je jednom prilikom kazao da je sve komunikacija, odnosno da sve što je lijepo i dobro darovano putem komunikacije. No, često i ono što je loše dolazi do nas putem komunikacije i tako se vrtimo u začaranom krugu. Postavlja se pitanje, kako bi rekli mladi, gdje je tu kvaka. Suvremeni čovjek zaboravio je gdje su njegovi počeci, korijeni, kazao je mons. Kokić
Dani otvorenih vrata škole započeli su u ponedjeljak u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II., a trajat će do 21. svibnja.
Za profesore, svećenike, učenike, njihove roditelje i sve zainteresirane u ponedjeljak je priređena pedagoško-kulturno i glazbeno-scenska večer s bogatim glazbeno-scenskim programom.
Ovoj večeri nazočili su zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, mons. Ivan Mustać i ravnatelj gimnazije mons. Jozo Kokić. Večer je otvorio nastup školskog zbora pod ravnanjem dirigenta Tomislava Pehara te su izveli himnu i pjesme “Killing me softly” i “Pivaj klapo moja”. Potom su prikazane fotografije koje su snimili učenici.
Posebno je bio zanimljiv plesni par Josip i Ana koji su pokazali zavidno plesno umijeće. Veliki pljesak izmamio je učenik 2.b razreda Marko Brkljačić sviravši na diplama.
Na početku večeri, nazočnima se obratio ravnatelj mons. Jozo Kokić te je srdačno pozdravio mons. Puljića s kojim je Zadarska nadbiskupija sad cjelovita.
– Središnja tema večeri s kojom započinjemo obilježavanje Dana otvorenih vrata je komunikacija. Netko je jednom prilikom kazao da je sve komunikacija, odnosno da sve što je lijepo i dobro, darovano nam je putem komunikacije. No, često i ono što je loše dolazi do nas putem komunikacije i tako se vrtimo u začaranom krugu. Postavlja se pitanje, kako bi rekli mladi gdje je tu kvaka. Suvremeni čovjek zaboravio je gdje su njegovi počeci, korijeni, kazao je mons. Kokić dodavši kao primjer savršene komunikacije Sveto trojstvo.
U drugom dijelu programa pater Niko Bilić iz Družbe Isusove i prof. Zoran Vukman održali su predavanje, također, na temu komunikacije.
Pater Bilić održao je predavanje pod naslovom “Sveto pismo-škola komunikacije”. Kao vidljivi znak da Zadar zna komunicirati, pater Bilić naveo je nedavno održani Susret hrvatske katoličke mladeži koji je okupio brojnu hrvatsku mladost.
– Svaka kršćansko-teološka komunikacija počinje i završava s Božjom riječi, a temelj su joj 10 zapovijedi, odnosno 10 riječi. Riječ Božja ima svoju puninu i vrhunac u Isusu Kristu koji je dobro znao što je u čovjeku, tako navodi evanđelje. Ono što je u Starom Zavjetu riječ, to je u Novom čovjek ispunjeno u osobi Isusu Kristu, kazao je p.Bilić.
U vrijeme modernih medija, svi su skloni kratiti riječi, odnosno skloniji su sloganima u svakodnevnoj komunikaciji – što manje riječi to bolje.
– Tako smo i mi u svakodnevici skloni koristiti sms ili facebook kako bi bili dostupni svima, a istovremeno imajmo na umu da je Isus Krist svima dostupan. Živimo u vremenu kad nam se nalaže da trebamo odmah sve reći, a Biblija kaže da za sve postoji svoje vrijeme, ističe Bilić.
Na prvim stranicama, u izvješću o stvaranju svijeta, Bog izriče samom sebi imperativ pa kaže “načinimo čovjeka”. Bog, koji je u zajedništvu sa Sinom i Duhom Svetim, preslikava se u čovjeka. No, ovo Presveto Trojstvo preslikava se u čovjeka, koji da bi sebi pribavio ime počinje graditi kulu babilonsku, odvajajući se od Boga.
– Bog se nakon prvog čovjekovog grijeha, spušta k njemu i traži ga. Umjesto da čovjek traži Boga i razgovara s njim prije grijeha, on to radi nakon što sagriješi. Bog pita i Evu: “Što si učinila kad si jela sa stabla s kojeg sam ti rekao da ne jedeš?”. Isto pita i Kaina kad ubije Abela. Bog ga pita “Gdje je tvoj brat?”, a Kain odgovara “Ne znam. Jesam li ja čuvar svojem bratu?” Ovdje Kain snosi socijalnu odgovornost, naglašava p. Bilić dodajući da se Božja riječ očituje konkretno i jasno u cijeloj Bibliji.
– U Novom zavjetu carinik Zakej, čovjek niska rasta, ali velika srca pomno je izračunao na kojem mjestu treba stajati da bi ugledao Isusa. On ne samo da je vidio Isusa koji je prolazio, već ga je on i zazvao te je počela komunikacija između njih dvoje i upućuje mu riječ žurno siđi te on radostan silazi, ispunjen onom radošću koja proizlazi iz spoznaje oduvijek iščekivanog susreta, kazuje p. Bilić.
Za dobru komunikaciju, mišljenja je predavač, nije dovoljno dobro poznavati gramatiku već je važno s kojim duhom razgovaramo.
– U tjednu smo kad na poseban način molimo za Duha Svetoga u danima pred Duhove, zaključio je p.Bilić.
Na kraju večeri promoviran je školski list “Bolji svijet”. U vremenu od 19. do 21. svibnja može se posjetiti škola te se upoznati s njenim radom.