ponedjeljak, 11. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Rat u Ukrajini

Sve je izglednije da su Rusi objavili lažne informacijama o posljedicama raketnih napada

Autor: Hina

08.01.2023. 17:49
Sve je izglednije da su Rusi objavili lažne informacijama o posljedicama raketnih napada

Foto: ReutersRuski raketni napad na ukrajinski grad Kramatorsk izazvao je štetu, ali nije uništio zgrade i nema očitih dokaza o žrtvama, rekao je u nedjelju Reutersov svjedok, nakon što je Rusija ustvrdila da je u tom napadu ubila 600 ukrajinskih vojnika.


Reporteri Reutersa posjetili su dvije zgrade studentskog doma u kojima su, po ruskim navodima, bili privremeno smješteni ukrajinski vojnici blizu prve crte bojišta u vrijeme ruskog noćnog raketnog napada.


Čini se da nijedna od dvije zgrade nije niti ozbiljno oštećena. Također, nema očitih znakova da su tamo bili vojnici, kao niti tragova tijela ili krvi.
Neki su prozori jedne zgrade pukli, a u dvorištu je veliki krater. Druga je zgrada, koju je rusko ministarstvo obrane nazvalo Hostel br. 28, potpuno netaknuta.


Vlasti u Kijevu nisu odmah komentirale ruske navode o nekoliko stotina žrtava, dok je gradonačelnik Kramatorska ranije kazao kako nema žrtava.


Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je napad na zgrade u Kramatorsku osveta za smrtonosni ukrajinski napad ranije ove godine na rusku vojarnu u Makijevki u dijelu regije Doneck pod kontrolom ruskih snaga. U tom je napadu poginulo najmanje 89 ruskih vojnika.


Ministarstvo je u priopćenju navelo da je koristilo pouzdane obavještajne podatke za granatiranje ukrajinskih snaga te da je 700 ukrajinskih vojnika bilo smješteno u jednom hostelu i još 600 u drugom.


“U masovnom raketnom udaru na ove privremene smještajne jedinice postrojbi ukrajinske vojske uništeno je najmanje 600 ukrajinskih vojnika”, tvrdi rusko ministarstvo obrane.


Ako su istiniti ruski navodi to bi bio najveći pojedinačni gubitak ukrajinske vojske od početka ruske invazije 24. veljače prošle godine.


Pavlo Kirilenko, ukrajinski guverner regije Doneck, ranije je kazao da je Rusija izvela sedam raketnih napada na Kramatorsk.


Vjeruje se da je Ukrajina prekinula praksu stacioniranja većeg broja vojnika u istom objektu nakon smrtonosnog ruskog raketnog napada na bazu u zapadnoj Ukrajini u kojem su poginuli deseci vojnika.


Rusija je u više navrata granatirala Kramatorsk, koji se također nalazi u regiji Doneck, jednoj od četiri regije koje je Moskva formalno anektirala Rusiji, što Ukrajina i velika većina zemalja ne priznaju.


Kramatorsk je smješten pedesetak sjeverozapadno od Bahmuta, grada koji ruske postrojbe pokušavaju zauzeti više od pet mjeseci. U tom se gradu vode jedne od najžešćih borbi u proteklih nekoliko tjedana.