Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Autonomna ženska kuća

Sudovi na e-oglasnim pločama grubo krše prava žrtava nasilja

Autor: Hina

09.12.2022. 17:13
Sudovi na e-oglasnim pločama grubo krše prava žrtava nasilja

Foto: Luka Stanzl/PixsellAutonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) upozorila je u petak na grubo kršenje prava na privatnost i zaštitu osobnih podataka žena i djece žrtava nasilja u ustaljenoj praksi sudova da javno objavljuju njihove podatke na e-oglasnim pločama te od odgovornih traži hitne mjere.


“AŽKZ je u sklopu svakodnevnog rada s visoko traumatiziranim ženama, koje su preživjele nasilje, i njihovom djecom utvrdila grubo kršenje njihovih prava na privatnost i zaštitu osobnih podataka zbog javnog objavljivanja privatnih podataka žena na e-oglasnoj ploči sudova”, ističe udruga u priopćenju.


Zbog takvih su saznanja još 19. listopada Ministarstvu pravosuđa i uprave poslali upozorenje sa zahtjevom da se ta izuzetno loša praksa izmijeni.
“Usprkos tome što je od prvotnog dopisa prošlo gotovo dva mjeseca, nikakav odgovor AŽKZ nije primila, a podaci žrtava su i dalje javno dostupni”, kaže udruga.


Navode da su podaci vidljivi na e-oglasnoj ploči dostupni svima i to bez anonimiziranja imena žena žrtava, njihove djece, adrese i OIB-a, a osim javne dostupnosti podataka iz optužnica, sudskih rješenja i drugih odluka, vidljivi su i drugi privatni i intimni detalji iz iskaza žrtava, uključujući i postupke u kojima je javnost isključena.


Kršenje konvencija za prava žrtava rodno uvjetovanog nasilja


“Ovakvi primjeri izuzetno loše prakse predstavljaju grubo kršenje prava žrtava rodno uvjetovanog nasilja, njihovog integriteta, dostojanstva i dovode do retraumatizacije”, poručuje AŽKZ.


Osim toga, time se krše Opća odredba o zaštiti podataka i Direktiva o minimalnim standardima za žrtve kaznenih djela te ostale međunarodne i europske konvencija kojima se štite prava žrtava rodno uvjetovanog nasilja.


“Ovakva praksa dovodi u opasnost žene koje su preživjele nasilje jer omogućuje široj okolini da prepozna njihov identitet”, naglašavaju.


Zbog toga hitno od ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice te drugih odgovornih osoba u resornom ministarstvu traže hitne postupke da se vođenje e-oglasnih ploča na sudovima uskladi s pravima žena žrtava nasilja, na privatnost i zaštitu osobnih podataka.


Također, od sudova su zatražili da hitno poduzmu odgovarajuće hitne mjere kako bi zaštiti prava žrtava, a od medija a ne objavljuju članke kojima ugrožavaju žrtve nasilja i nanose im štetu.