Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

MOZAIK SULUDOG POHODA

Strašna svjedočanstva masakra u Pragu: ‘Prvo je nasumično ubio djevojku na ulici. Onda je ušao u zgradu…’

Autor: P.N./HINA

22.12.2023. 14:20
Strašna svjedočanstva masakra u Pragu: ‘Prvo je nasumično ubio djevojku na ulici. Onda je ušao u zgradu…’

Foto: ReutersPolako se sklapa mozaik suludog pohoda Davida Kozaka (24), koji je na fakultetu u središtu Praga jučer poslijepodne ubio 13 ljudi, te ranio njih preko trideset.


Sve je izvjesnije da je ubilačko mahnitanje počelo još šest dana ranije kad je, prema dostupnim informacijama, mladić u šumi u Klanovicama ubio 32-godišnjeg muškarca i njegovu dvomjesečnu kći. Žrtve nije poznavao, pretpostavlja se da ih je odabrao nasumično.


Prije odlaska u Prag ubio oca


Jučer je prvo ubio svojeg oca u selu Hostounu, dvadesetak kilometara zapadno od Praga, a onda krenuo u centar glavnog grada Češke. Policija je na društvenoj mreži X objavila kronologiju masakra. U 12:20 sati stigla je prva informacija kako je 24-godišnjak krenuo iz sela Houston prema Pragu uz informaciju da si tamo namjerava oduzeti život.
25 minuta kasnije pronađen je mrtav njegov otac. U 14 sati kriminalisti su dobili informaciju da se radi o studentu Filozofskog fakulteta i odmah su u zgradu u ulici Celetna poslali interventne postrojbe, jer su postojale indicije da će se pojaviti tamo. Zgrada je evakuirana, ali u 14:59 došla je prva informacija o pucnjavi na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta na Palachovom trgu. Policijske trupe su, kako piše portal Blesk, stigle na mjesto događaja za nekoliko minuta.


Naposlijetku, u 15:20 sati, jedinice hitne pomoći objavile su da je na pločniku pored zgrade fakulteta nađeno mrtvo tijelo napadača.


“Strijelac je eliminiran. Cijela zgrada je trenutno u evakuaciji, a na licu mjesta je nekoliko mrtvih i deseci ozlijeđenih”, objavila je policija na X mreži.


‘Bilo je filmski’


Češki mediji cijelo jutro donose ispovijesti svjedoka masakra. Matyáš Lednický student je teologije koji je u trenutku napada bio na predavanju u zgradi fakulteta na Palachovom trgu.


“Prvo smo samo primijetili da su se ispred zgrade počeli pojavljivati policijski automobili, ali to nije rijedak prizor u središtu grada. Isprva smo mislili da se ništa strašno ne događa, sve dok nismo čuli buku u hodnicima. Stavili smo stol na vrata i sakrili se ispod stolova. Nazvao sam mobitelom policiju i pitao što se događa, što da radimo. Rekao sam da smo na Filozofskom fakultetu. Dispečer me pitao u kojoj smo učionici i koliko nas ima. Rekao nam je da pričekamo policiju”, priča Lednický za portal Seznamzpravy.


Kaže da su se odlučili zabarikadirati iako je to bilo više simbolično, jer se vrata učionice otvaraju prema hodniku.Reuters


“Nakon nekog vremena u prostoriju su ušla četiri policajca s dugim cijevima i tražili nas da dignemo ruke iznad glave. Pretresli su nas i izveli iz zgrade, gdje smo vidjeli ranjene ljude. Tek sam tada shvatio što se događa. Jesam li se bojao? Bio je to jako čudan strah, jer dugo nismo znali što se događa. Sve je bilo vrlo filmski”, ispričao je.


Jedna od studentica objavila je svoje svjedočanstvo na X-u još dok je sve trajalo.


“Dobro sam živjela, ne želim umrijeti. Sretno svima u zgradi. Ovo zvuči kao smaknuće”, napisala je.


Svjedočanstvo novinara


Opširno se o svemu oglasio i Jiri Forman, novinar portala Aktu.cz, koji je bio jedan od prvih svjedoka masakra. On je ugledao strijelca na krovu zgrade fakulteta i vikao mu da puca u njegovom smjeru, pokušavši mu odvratiti pažnju.


On se na licu mjesta zatekao posve slučajno.


“Ustrijelio je jednu djevojku na ulici prije nego je ušao u zgradu. Ostala je ležati, to je bio apsolutni užas. Ljudi su bili toliko u šoku da nisu ni bježali”, priča Forman, prenosi portal Blesk.


“Pomagao sam policajcima u evakuaciji studenata. Nitko nije očekivao da bi se mogao popeti na krov, očito je bio jako dobro pripremljen. Studenti su bježali iz zgrade, a on je pucao na njih kao i na policajce koji ga nisu vidjeli jer su bili preblizu zgradi. Imao je izvrsnu poziciju za pucanje. Tad sam mu vikao da puca u mom smjeru, jer sam bio dobro zaklonjen”, priča Forman koji je snimao cijeli događaj.Reuters


Na kraju petominutne snimke, ubojica je ustao uzeo pištolj i okrenuo ga prema sebi. Sve je to bio potpuni užas. Preživio sam teroristički napad talibana na hotel u Afganistanu u kojem sam bio smješten, ali ovo se dogodilo u Češkoj i može se, nažalost, ponoviti bilo kad”, zaključuje svoju ispovijest ovaj novinar.