Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Nejveći od 1989.

Stotine tisuća na ulicama Poljske traži promjene

Autor: Hina

04.06.2023. 16:14
Stotine tisuća na ulicama Poljske traži promjene

Foto: ReutersPola milijuna Poljaka izašlo je u nedjelju na ulice Varšave kako bi prosvjedovalo protiv populističke nacionalističke vlasti, nekoliko mjeseci prije jesenskih parlamentarnih izbora, objavili su organizatori. Skup se čini najvećim u ovoj zemlji od pada komunizma 1989. godine, ocijenila je francuska novinska agencija Afp, a britanska agencija Reuters procjenjuje da je povorka u Varšavi duga najmanje 1,5 kilometar. Dolazeći iz cijele Poljske, prosvjednici u bijelo-crvenim poljskim bojama i bojama Europske unije odazvali su se pozivu čelnika glavne centrističke oporbene stranke Građanske platforme bivšeg čelnika Europskog vijeća i bivšeg premijera Donalda Tuska kako bi prosvjedovali protiv “visokih troškova života, varanja i laganja, u korist demokracije, slobodnih izbora i EU”. Neki su držali maske vođe vladajuće stranke Jaroslawa Kaczynskog na kojima je bila ispisana riječ “sramota”.


Čelnici većine oporbenih stranaka potaknuli su svoje pristaše da se pridruže velikom maršu protiv populističke nacionalističke vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), njezinog čelnika Jaroslawa Kaczynskog i njegovih saveznika.


Za slobodu i demokraciju


“Dosta je!”, “Ne želimo autoritarnu Poljsku”, “Europo, ispričavamo se za PiS” i “PiS u pissoir”, poručivali su plakati usmjereni protiv većine koja je na vlasti u Poljskoj već gotovo osam godina, s približavanjem parlamentarnih izbora zakazanih za jesen.
S bijelim i crvenim srcima zalijepljenim na grudima, dužnosnici platforme predvodili su marš u pratnji legendarnog vođe prvog slobodnog sindikata u komunističkom svijetu 1980-ih, Lecha Walese, dobitnika Nobelove nagrade za mir 1983. godine.U kratkom govoru Tusk je naglasio da je misija oporbe “po važnosti usporediva” s onom iz 1980-ih i borbom protiv komunizma u to vrijeme.


“Danas smo ovdje kako bi cijela Poljska, cijela Europa, cijeli svijet mogli vidjeti koliko smo jaki, koliko nas je spremno boriti se za slobodu i demokraciju, kao prije 30 i 40 godina, rekao je Tusk.


Budući da je dugo bio odsutan s političke scene Walesa je rekao da je “strpljivo” čekao dan kada će nacionalistička stranka i njezin vođa Kaczynski morati otići.


Prosvjedi diljem zemlje


“Gospodine Kaczynski, došli smo po vas. Stigao je i taj dan”, rekao je Walesa. Datum prosvjeda, koji oporba vidi kao prijelomni trenutak u svom maršu prema konačnoj izbornoj pobjedi, je 34. godišnjica prvih djelomično slobodnih izbora u Poljskoj, koji su ubrzali pad komunizma u Europi. Prosvjedi su organizirani i u drugim poljskim gradovima.


“Ovdje sam jer je sloboda važna, jer se svi trebaju osjećati sigurno, ovo je prosvjed slobodnih ljudi, vjerujem da se promjena već događa”, rekla je u Varšavi za Reuters Ewa Joachimowicz, prosvjednica iz Chelma u istočnoj Poljskoj.


Unatoč masovnim kritikama PiS-a u zemlji i inozemstvu, koji je optužen za narušavanje vladavine prava, pretvaranje državnih medija u glasnogovornike vlade i podržavanje homofobije ankete pokazuju da će izbori nakon ljeta biti tijesni.


Ruski rat u susjednoj Ukrajini osnažio je vladu Prava i pravde (PiS) koja se pojavila kao vodeći glas protiv Kremlja u Europi.


Vlada premijera Mateusza Morawieckog poriče podrivanje bilo kakvih demokratskih normi i kaže da joj je cilj zaštititi tradicionalne kršćanske vrijednosti od liberalnih pritisaka sa Zapada i učiniti gospodarstvo pravednijim.