Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

BIH

Stoltenberg dao punu potporu Schmidtu

Autor: Hina

20.11.2023. 10:48
Stoltenberg dao punu potporu Schmidtu

Foto: ReutersGlavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg dao je u ponedjeljak punu potporu visokom predstavniku međunarodne zajednice za BiH Christianu Schmidtu, a to je učinio dok ga napadaju vlasti Republike Srpske koje, uz potporu Rusije, pokušavaju osporiti zakonitost Schmidtova imenovanja na sadašnju dužnost.


Stoltenberg se, tijekom službenog posjeta BiH, u Sarajevu sastao sa Schmidtom, koji je nakon toga izjavio kako je puna suradnja dejtonskih institucija, od kojih je jedna i OHR, i NATO-a ključna da bi se osigurala vladavina prava u BiH.


“Potrebna nam je potpora EU i NATO-a u provedbi mandata”, kazao je Schmidt, kojemu dužnosnici RS osporavaju pravo nametanja zakona i smjena izabranih dužnosnika, uz tvrdnje kako nije zakonito izabran za visokog predstavnika jer imenovanje, koje provodi Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC), nije bilo predmet rasprave i potvrde na Vijeću sigurnosti UN.
Stoltenberg je pak svojim susretom sa Schmidtom jasno pokazao kako takve tvrdnje odbacuje, a suradnju s Uredom visokog predstavnika (OHR) opisao izvrsnom, najavivši kako će tako i ostati.


Izjavio je kako je NATO privržen osiguranju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i želi da ona bude mirna i stabilna država, a za to joj je u ovom trenutku nužna potpora međunarodne zajednice pa tako i OHR-a.


“Svaki pokušaj potkopavanja vaše pozicije vodi BiH unatrag”, kazao je Stoltenberg pred Schmidtom.


Potvrdio je i kako NATO u cijelosti spreman na suradnju s vojnim snagama EUFOR-a u BiH, čija je zadaća jamčiti sigurnost BiH. Istaknuo je kako je važno to da je Vijeće sigurnosti UN ranije ovog mjeseca jednoglasno donijelo odluku o produženju misije “Althea”.


“Ne možemo i nećemo dopustiti sigurnosni vakuum u BiH”, poručio je Stoltenberg očevidno aludirajući na stalna nagađanja kako bi Rusija svojim vetom u Vijeću sigurnosti u nekom trenutku zbog svog interesa mogla blokirati produženje misije “Althea”.


Visoki dužnosnici NATO-a ranije su najavili kako bi u tom slučaju Alijansa djelovala i preuzela odgovornost za sigurnost u BiH.