ponedjeljak, 25. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ŠEF NATO-A

Stoltenberg: članstvo Švedske "apsolutno moguće" do srpnja

Autor: Hina

30.05.2023. 21:48
Stoltenberg: članstvo Švedske

Foto: ReutersČlanstvo Švedske u NATO-u “apsolutno je moguće” do summita Saveza u Vilniusu u srpnju, rekao je u utorak šef NATO-a Jens Stoltenberg, dva dana nakon reizbora turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji se tome protivi. “Nema jamstava, ali apsolutno je moguće postići rješenje da se omogući odluka o punopravnom članstvu” Švedske do summita, rekao je Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji u Oslu, koji je ovaj tjedan domaćin neformalnog sastanka šefova diplomacija zemalja NATO-a.


“Nemamo sigurnosti za to. Naravno, govorimo o suverenim odlukama nacionalnih parlamenata”, inzistirao je, ali “moja poruka je da je to u našem dosegu”. Za glavnog tajnika NATO-a, “sada postoji prozor, posebno nakon izbora u Turskoj i konstituiranja turskog parlamenta”. “Naravno da je moguće”, zaključio je. Turska je, uz Mađarsku, jedina od 31 zemlje NATO-a koja još nije ratificirala članstvo Švedske. Finska je 4. travnja službeno postala 31. članica Saveza.


Foto: Reuters


Ponovno izabran u nedjelju na pet godina, turski predsjednik Erdogan blokira švedsku kandidaturu optužujući Stockholm za pružanje utočišta turskim oporbenim osobama i kurdskim aktivistima iz pokreta koje Ankara smatra “terorističkim”.  Stoltenberg je rekao da ima “stalni kontakt s turskim vlastima” kako bi pokušao ukloniti preostale prepreke. Budući da je parlament u Ankari u procesu osnivanja, šef turske diplomacije neće biti prisutan ovoga tjedna u Oslu na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a, koji bi trebao biti priprema za summit u Vilniusu 11. i 12. srpnja.


Foto: Reuters