Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

MEKA GRANICA

Što se sve mijenja ulaskom Hrvatske u Schengen?

Autor:

07.12.2022. 21:53
Što se sve mijenja ulaskom Hrvatske u Schengen?

Foto: Marko Gracin/NLDobiva li Hrvatska zeleno svjetlo za ulazak u najveće područje bez granica na svijetu – znat će se službeno u četvrtak. Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova europske unije sastat će se u Bruxellesu i odlučiti hoće li lupiti i posljednji pečat za ulazak Hrvatske u šengensku zonu bez putovnica, javlja Dnevnik.hr.


To znači da bi od 1. siječnja granična kontrola bila ukinuta na svim graničnim prijelazima na unutarnjoj granici, odnosno prema Republici Sloveniji i Mađarskoj. Dok s druge strane na granicama sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom – situacija je nepromijenjena. To postaje vanjska granica Schengena.


Kilometarske kolone u špici sezone past će u zaborav. Kao i dugotrajna čekanja na granici. I Kaštel je jedan od 73 kopnena prijelaza na granici Hrvatske sa Slovenijom i Mađarskom koji će prestati postojati.
Dnevnim migrantima iz Istre svakodnevna kontrola neće nimalo nedostajati. “U turističkoj sezoni zna biti baš ludnica, to se čeka po sat i pol, dva. Mislim da će nam puno značiti to što miču granice”, smatra Denis Prelac.


“Zračne luke malo će kasniti s ulaskom u šengenski prostor. Promjene u njima stupaju na snagu 26. ožujka 2023.”, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.


Iako ostajemo bez graničnih kontrola u klasičnom smislu kakve su danas, ne znači da ih neće biti. Njih će zamijeniti kompenzacijske mjere. “Mi ćemo s tim kompezacijskim mjerama unutar dubine poduzimati mjere u cilju da kontroliramo u prvoj mjeri nezakonite migracije i sve druge oblike pojava koje bi se tamo mogle dogoditi”, pojasnio je načelnik sektora za granicu PU istarske Loris Kozlevac.