Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

dug proces

Što se događa sa suđenjem hrvatskim pilotima u Srbiji?

Autor: Hina

03.05.2023. 11:38
Što se događa sa suđenjem hrvatskim pilotima u Srbiji?


Dolazak u Zagreb srbijanske premijerke Ane Brnabić i njezin sastanak s predsjednikom hrvatske Vlade Andrejom Plenkovićem označavaju novu fazu u procesu popravljanja odnosa dviju susjednih država.


Plenkovićev posjet Subotici krajem lipnja također će tome pridonijeti. I dalje je to, međutim, vrlo osjetljiv proces i hrvatski premijer je u ponedjeljak izjavio da je svoju gošću iz Srbije upozorio da »svaki povišeni ton, svaki incident, svako zaoštravanje retorike usporava naš politički dijalog ne na par dana, nego na par godina«.


U taj kontekst sigurno spada suđenje četvorici hrvatskih pilota, koji su na Višem sudu u Beogradu prošle godine optuženi za raketiranje srpskih izbjegličkih kolona početkom kolovoza 1995. na području BiH.
Logično je zaključiti da bi ovo suđenje koje Hrvatska ne priznaje moglo naštetiti nastavku unapređivanja odnosa službenog Beograda i Zagreba.


No, činjenica je da je taj postupak već mjesecima zamrznut, nadležno izvanraspravno vijeće još nije donijelo odluku da će se Danijelu Boroviću, Željku Jeleniću, Zdenku Radulju i Vladimiru Mikcu suditi u odsutnosti.


Pozivi za ročište


Ministarstvo pravosuđa i uprave još je koncem rujna objavilo da spomenutoj četvorci neće proslijediti pozive za ročište pristigle iz Beograda u zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravde Republike Srbije.


Ali, stav izvanraspravnog vijeća svejedno je da nema jasnog odgovora iz Hrvatske hoće li Ministarstvo pravosuđa postupiti temeljem zamolnice i zbog toga je Mikčev branitelj po službenoj dužnosti Aleksandar Olenik još prije mjesec i pol dana izjavio za naš list da je ovo suđenje zastalo uslijed otopljavanja srpsko-hrvatskih odnosa.


Dušan Bratić je pravni zastupnik žrtava napada za koji su optuženi hrvatski piloti. On je 2018. podigao kaznenu prijavu na osnovu tog događaja i bio je jako zadovoljan kada je u rujnu prošle godine formalno započelo suđenje.»Danas je velik dan za ideju pravde, ne samo za naše društvo već za čovječanstvo u cjelini jer je počeo postupak za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava protiv visokih dužnosnika zemlje koja je ratna pobjednica.


Naša zemlja pokazala je da ima svoje tužiteljstvo i sud koji su se mjesecima uspješno odupirali pritiscima«, komentirao je Bratić prije skoro osam mjeseci. U međuvremenu ga nije napustio optimizam i uvjeren je da će suđenja ipak biti.


– Sve je to procedura, ne događa se ništa neuobičajeno, rekao nam je jučer Bratić.


Poziva se pritom na primjer postupka u Hrvatskoj odgovornima za napad na Banske dvore 1991. u okviru kojeg je on pravni savjetnik umirovljenog generala JNA Ljubomira Bajića.


Suđenje u tom predmetu, kaže, nije počelo niti nakon tri godine. Optužnica je tek u prosincu postala pravomoćna.


Istinska volja


– Tvrdi se da je to bio atentat na Hrvatsku, pa zašto onda nema suđenja?


U postupku na Višem sudu u Beogradu imamo činjenicu da hrvatsko Ministarstvo pravosuđa nije potvrdilo da je primilo zamolnicu, a kamoli da je odgovorilo hoće li po njoj postupiti. Stoga se čeka.


Potpuno sam uvjeren da će se pilotima suditi u odsutnosti, ali mora se prethodno ispuniti sve formalne uvjete. Potrebno je da sud na nesporan način utvrdi da državna tijela Republike Hrvatske neće uručiti sudske poziv ovim osobama.


Znam da je srpsko tužiteljstvo nedavno u spis uvrstilo priopćenje hrvatskog Ministarstva pravosuđe da neće postupiti po zamolnici, ističe Bratić.


To priopćenje je na web-stranici resora koji vodi ministar Ivan Malenica još od 23. rujna i iz njega nedvojbeno proizlazi da Boroviću, Jeleniću, Radulju i Mikcu neće biti uručeni sudski pozivi iz jednostavnog razloga što Hrvatska ne priznaje njihove optužnice.


»Republika Hrvatska očekuje od Republike Srbije da poštuje međunarodne standarde te pokaže istinsku volju za rješavanje otvorenih pitanja u okviru međudržavnih povjerenstava.


Bez istinske volje da se riješe otvorena pitanja, u prvom redu pitanje naših nestalih, nije moguće uspostaviti dijalog«, zaključuje se u tom priopćenju.


– Hrvatska zapravo ide na ruku pravosudnim tijelima Srbije, daje im činjeničnu osnovu za primjenu zakonske odredbe o suđenju u odsutnosti.


Problem je obrane pilota to što ih brani politika umjesto da se taj posao prepusti isključivo stručnjacima. Političari, i u Hrvatskoj i u Srbiji, misle da se sve može riješiti sjekirom, ja ne dam i gotovo


. Što Milanović zna o ovom predmetu? Ništa, a ima svoj stav, ističe pravni zastupnik žrtava raketiranja srpskih izbjegličkih kolona u BiH.


Bratić, dakle, nije nimalo zabrinut da bi interes državnih vodstava Srbije i Hrvatske za poboljšanje međusobnih odnosa mogao utjecati na suđenje u koje je i on involviran.


Jedino bi, procjenjuje, hrvatske vlasti mogle u nekom trenutku zatražiti da se postupak prebaci u Hrvatsku, kako bi se Boroviću, Jeleniću, Radulju i Mikcu tu sudilo.