Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ravnateljstvo civilne zaštite

Stiže nam promjena, pripremite se na jača grmljavinska nevremena

Autor: Portal ZL

28.08.2023. 07:49
Stiže nam promjena, pripremite se na jača grmljavinska nevremena

Foto: Ilustracija/Luka JeličićJače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom zahvatit će ujutro i prijepodne sjeverni i dio srednjeg Jadrana, potom će se širiti prema jugu te na zapadne krajeve unutrašnjosti, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za ponedjeljak


Pritom je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme, vjerojatnije duž obale. Kasno poslijepodne naoblačenje i kiša doći će do Slavonije.


Vjetar slab i umjeren južni i jugozapadni, u sjevernim kopnenim krajevima kratkotrajno i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom od 27 do 32, u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije do 36 Celzijevih stupnjeva.


Upozorenje
Ravnateljstvo civilne zaštite RH upozorilo je građane da se pripreme u ponedjeljak na jača grmljavinska nevremena koja bi mogla prouzročiti veliku štetu, te da se zaštite od munja. Lokalno je moguć izraženiji pljusak, veća količina kiše u kratkom vremenu, vrlo jak i olujni vjetar te tuča, a ne može se isključiti ni mogućnost pojave pijavica na moru, stoji u nedjeljnoj objavi na Facebook stranici Ravnateljstva.


Moguća su i oštećenja na imovini i drveću, lokalne bujične poplave, kao i prekidi aktivnosti na otvorenom i u prometu, upozorava Ravnateljstvo i poziva građane da prate upozorenja DHMZ-a o promjenama vremena, a Hrvatski autoklub o stanju na cestama.Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je za ponedjeljak narančasto upozorenje za cijelu zemlju, od jutra na sjevernom Jadranu, a u nastavku dana i drugdje. Za splitsku i dubrovačku regiju izdano je narančasto upozorenje na vrućinu.


– Nestabilno i promjenjivo u kontinentalnom području i u nastavku tjedna, uz povremenu kišu, lokalno u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom te će i temperatura zraka biti u postupnom padu. U drugoj polovini tjedna smirivanje vremena. I na Jadranu idućih dana također treba računati na mjestimice jače izražene pljuskove i grmljavinu, na moru moguće i pijavice, a još u utorak jako jugo i južni vjetar koji će u srijedu oslabjeti, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.