Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

BRANKO RUŽIĆ

Srbijanski ministar prosvjete podnio ostavku nakon masovnog ubojstva u školi

Autor: Hina

07.05.2023. 19:52
Srbijanski ministar prosvjete podnio ostavku nakon masovnog ubojstva u školi

Foto: ReutersSrbijanski ministar prosvjete Branko Ružić podnio je u nedjelju ostavku, navodeći da to čini “u svjetlu kataklizmične tragedije” u školi “Vladislav Ribnikar” u kojoj je 13-godišnji učenik u srijedu ubio osmero školskih kolega i zaštitara, a ranio još šest učenika i nastavnicu.


“Podnosim neopozivu ostavku na položaj ministra prosvjete u Vladi Republike Srbije”, naveo je Ružić na Twitteru i objavio kopiju dopisa s današnjim datumom koji je uputio predsjednici vlade Ani Brnabić.


Ružić se ranije u nedjelju upisao u Knjigu žalosti, otvorenu u školi “Vladislav Ribnikar” odajući počast ubijenima.
On je u tekstu ostavke naveo kako, u smiraj trodnevne nacionalne žalosti, kao “odgovoran i odgojen čovjek” podnosi neopozivu ostavku na dužnost ministra prosvjete i da je to, kako je naveo, “jedina racionalna i časna odluka u ovim okolnostima”.


Ružić je naveo i da je premijerka “upoznata sa činjenicom” da je ostavku ponudio istog dana kada se dogodila tragedija u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.


“Ostavka je osobni, ali i politički čin, u razvijenim demokratskim društvima, a u našoj regiji vrlo često odlika slabosti. Neka javnost sudi”, naveo je Ružić.


On je naglasio da “još jednom u neizrecivom bolu” izražava najdublju sućut najmilijima ubijenih, “da mali anđeli počivaju u miru i da nam Bog pomogne da se ovako nešto više nikada ne ponovi”.


“Dramatične slike događaja iz škole, suze prolivene pri izjavljivanju sućuti neutješnim roditeljima nastradale djece doživotno ću nositi kao pečat na duši”, poručio je Ružić.


Po Zakonu o vladi, ostavku koju podnese ministar premijer upućuje predsjedniku Narodne skupštine, a parlament, na prvoj idućoj sjednici, “bez rasprave prima k znanju da je ministar podnio ostavku i time mu prestaje mandat”.