Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

STRAVA U SUSJEDSTVU

Srbija proglasila trodnevnu žalost zbog pokolja: Škole prekinule rad

Autor: Hina

03.05.2023. 15:14
Srbija proglasila trodnevnu žalost zbog pokolja: Škole prekinule rad

Foto: ReutersSrbijanska vlada proglasila je u srijedu trodnevnu žalost poslije masakra u kojem je učenik osnovne škole “Vladislav Ribnikar” jutros ubio osmero školskih kolega i zaštitara škole te ranio još šestoro učenika i profesoricu, dok su osnovne i srednje škole u glavnom gradu prekinule rad.


Trodnevna žalost počet će 5. svibnja. Osnovne i srednje škole u Beogradu danas neće raditi, a ministar obrazovanja Branko Ružić priopćio je na izvanrednoj konferenciji za novinare da će sutra nastava u svim školama u Srbiji početi minutom šutnje.


Ministrica zdravstva dr. Danica Grujičić potvrdila je da je jedna od ranjenih učenica u iznimno teškom stanju i liječnici joj se bore za život.
Životno je ugrožena i teško ozlijeđena profesorica.


Ministrica je najavila da će Institut za mentalno zdravlje, u suradnji s teleoperaterima, organizirati posebne telefone za psihološku i svaku vrstu potpore poslije današnje tragedije.


Šef beogradske policije Veselin Milić rekao je da se, poslije dojave dužnosnika škole da jedan učenik nasumično puca, policiji javio dječak koji se punim imenom i prezimenom predstavio kao Kosta Kecmanović i rekao da je pucao na više osoba.


Milić je potvrdio da ga je policija ubrzo uhitila.


Prema njegovim riječima, ubojica je detaljno pripremao zločin i birao žrtve po razredima. Motiv zasad nije poznat.


Imao je pištolj s tri okvira za streljivo i malokalibarski pištolj, a ruksaku četiri molotovljeva koktela.


Milić je pročitao imena ubijene djece – sedam djevojčica i jednog dječaka.


Ministar obrazovanja Branko Ružić potvrdio je novinarima da je dječak koji je danas počinio masovno ubojstvo bio žrtva vršnjačkog nasilja, ali na današnjoj konferenciji nije naveo više detalja koji bi bacili više svjetla na taj slučaj.


Ružić je rekao da “škole nisu izolirani otoci” i da “nasilje ne nastaje u školama, već je društveni fenomen” koji su posljedično donijele i nove tehnologije. On novinarima nije mogao potvrditi da je, prema neslužbenim saznanjima, dječak ranije najavljivao da će “baciti bombu na školu”.


Ministrica zdravstva Danica Grujičić ocijenila je da je on “vjerojatno imao neki problem”, ali da je svakako neophodno promijeniti odnose u obitelji i posvetiti više pozornosti mentalnom zdravlju te negativnim utjecajima interneta i društvenih mreža.


Ministar policije Bratislav Gašić ilustrirao je te tvrdnje navodeći je da su se snimke uhićenja poslije masakra u školi ubrzo pojavile na internetu i društvenim mrežama.


Govoreći o oružju kojim je počinjeno višestruko ubojstvo ministar policije rekao je da dječakov otac ima više komada oružja i tvrdi da je bilo zaključano u sefu i pod šifrom, ocijenivši da je dječak očigledno znao šifru.


Prema saznanjima policije, on je s ocem išao u streljane i trenirao pucanje.


Prema roditeljima će svakako biti primijenjene predviđene mjere, rekao je Gašić na konferenciji za medije u srbijanskoj vladi.