Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

NEZABILJEŽENE TEMPERATURE

Španjolci uvode ograničenje potrošnje vode. U siječnju se “prže” na 30 stupnjeva

Autor: Hina

12.02.2024. 15:17
Španjolci uvode ograničenje potrošnje vode. U siječnju se “prže” na 30 stupnjeva

Foto: ReutersŠpanjolske turističke regije Andaluzija i Katalonija zbog nedostatka kiše se suočavaju s nestašicom vode pa tijekom nadolazećeg ljeta namjeravaju ograničiti potrošnju vode lokalnom stanovništvu i turistima, najavili su njihovi dužnosnici.


U siječnju su temperature u primorskim krajevima dosezale 30 Celzijevih stupnjeva, što je dosad bilo nezabilježeno u siječnju, izvijestila je meteorološka služba AEMET.


“S obzirom da kiša nije padala u studenome, prosincu i siječnju suočavamo se s ekstremno teškom situacijom”, izjavio je Juanma Moreno, predsjednik regionalne vlade Andaluzije. U toj najmnogoljudnijoj španjolskoj pokrajini 8,5 milijuna stanovnika tradicionalno živi od poljoprivrede i turizma.
U njenim akumulacijskim jezerima, od kuda se voda doprema kućanstvima, razina vode je pala na 20 posto kapaciteta, a negdje se spustila ispod 10 posto.


“Ljudi moraju biti spremni na restrikcije ovog ljeta”, poručio je Moreno.


Vlada je za oko 7 milijuna stanovnika u Andaluziji već ograničila dnevnu dopuštenu potrošnju vode. Na tamošnjoj pješčanoj obali s plažama, poznatoj kao Costa del Sol, stanovnicima je zabranjeno prati automobile, bazene i polijevati vrtove s pitkom vodom. Smanjena potrošnja vode mogla bi dočekati turiste za četiri mjeseca u ljetovalištima  Malagi i Marbelli.


U Kataloniji su objavljene snimke ruševina koje su izronile iz jezera zbog niskog vodostaja. Kućanstva Barcelone i okolnih mjesta od prošlog mjeseca imaju na raspolaganju 200 litara vode dnevno, a uskoro bi se dopuštena količina mogla spustiti na 180 litara. Nastavi li se suša na ljeto bi dopuštena količina iznosila 160 litara.


“Nikada se nismo suočavali s ovako dugotrajnom sušom. Već tri godine ne kiši koliko bi trebalo”, rekao je predsjednik katalonske vlade Pere Aragones.


Katalonija, turistički i industrijski motor Španjolske, već je pozvala stanovnike i goste da se ne tuširaju na javnim bazenima i u sportskim objektima, nego doma, kako bi se uštedjela voda. Gradske ulice smiju se prati pitkom vodom jedino u slučaju požara ili nesreće. Neki hoteli na tamošnjoj obali Costi Bravi svoje bazene već pune morskom vodom.


Svaka od 17 španjolskih autonomnih pokrajina smije uvesti vlastite mjere, ali u rješavanje alarmantne situacije namjerava se uključiti i središnja vlada u Madridu.


“Učinit ćemo sve što je u našim rukama kako bismo osigurali dostupnost vode”, poručila je potpredsjednica vlade Teresa Ribera.


Španjolska vlada razmatra izvoz vode sa sjevera države na mediteranski jug gdje je nedostaje, a poljoprivrednicima koji sedmi dan zaredom prosvjeduju obećala je dodatnu novčanu potporu.