Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

BORBA ZA VLAST

Španjolci masovno izašli na izbore unatoč vrućini i odmorima

Autor: Hina

23.07.2023. 16:23
Španjolci masovno izašli na izbore unatoč vrućini i odmorima

Foto: ReutersŠpanjolci su unatoč vrućini i ljetnim godišnjim odmorima izašli na nedjeljne parlamentarne izbore masovnije nego u studenom 2019. godine, pokazuju privremeni brojevi koje je objavilo tamošnje izborno povjerenstvo. Do 14 sati listić je ubacilo u glasačku kutiju 40,48 posto od 37,4 milijuna stanovnika s pravom glasa. Na posljednjim izborima je u isto vrijeme glasalo 37,92 posto birača. Mnogi građani, na udaru trećeg toplinskog vala u zemlji, čekali su od 9 sati ujutro ispred biračkih mjesta.


“Došla sam rano kako bih izbjegla vrućinu, ali i kako bih iskoristila ostatak nedjelje”, rekla je Hini 60-godišnja žena u madridskoj jugoistočnoj četvrti Vallecas. U Madridu bi temperatura mogla dosegnuti 35 Celzijevih stupnjeva, izvijestila je meteorološka služba. Stoga se i očekivalo da birači izađu iz kuća ujutro dok temperatura ne dosegne maksimalnu razinu. Zasad je najveći odaziv u jugoistočnoj pokrajini Valenciji gdje je glasalo više od 46 posto birača. Moguće je da su ondje građani izašli ranije zbog izuzetno visokih temperatura u tom kraju prethodnih dana.


U Španjolskoj se nikada izbori nisu održali krajem srpnja, kada tisuće stanovnika odlaze na godišnje odmore na plaže, u planine ili u inozemstvo. Blizu 2,5 milijuna birača glasalo je zato ranije putem pošte, a njihove ispunjene listiće poštari u nedjelju raznose na biračka mjesta. To je rekordan broj glasova prikupljenih poštom. Oni nisu uvršteni u 40,48 posto glasova prikupljenih do 14 sati. Lideri političkih stranaka su nakon vlastitog glasanja pozvali javno birače da se odazovu izborima. Zahvalili su im na odazivu u netipičnim ljetnim uvjetima. Birališta se zatvaraju u 20 sati te je još uvijek neizvjesno hoće li odaziv nadmašiti onaj od prije četiri godine.


Foto: Reuters
Socijalistički premijer Pedro Sanchez sazvao je izbore za srpanj umjesto za prosinac nakon što je njegova stranka doživjela težak poraz na lokalnim i regionalnim izborima u svibnju. Sanchezova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) na vlasti je od 2019. te upravlja mediteranskom zemljom u koaliciji s lijevim Unidas Podemosom, uz podršku separatističkih stranaka Katalonije i Baskije.  Nekoliko anketa je ukazalo prošli tjedan da bi najviše glasova mogla dobiti Narodna stranka desnog centra pod vodstvom Alberta Feija, te da bi mogla formirati vladu s krajnje desnim Voxom.