Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

JOŠ 12 DANA

Slovenija produljuje kontrolu na granicama s Hrvatskom i Mađarskom

Autor: Hina

07.12.2023. 19:07
Slovenija produljuje kontrolu na granicama s Hrvatskom i Mađarskom

Foto: Mateo LEVAKSlovenska vlada je u četvrtak produljila privremenu kontrolu na unutarnjim granicama s Hrvatskom i Mađarskom za još 12 dana, do 21. prosinca, u cilju sprečavanja terorizma, ekstremizma i prekograničnog kriminala, priopćeno je nakon sjednice vlade.


Ljubljana je kontrolu granica uvela 21. listopada, nakon što je Italija odlučila uvesti kontrolu na unutarnjoj granici sa Slovenijom, navodeći kao razlog opasnost od ugrožavanja javnog reda i unutarnje sigurnosti, tj. povećanog rizika od terorističkih napada u kontekstu stanja na Bliskom istoku i u Ukrajini.


Kako je nedavno rekao ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, Slovenija planira od 21. prosinca produljiti kontrolu granica za još šest mjeseci zbog srednjeg stupnja ugroženosti Slovenije od terorizma te visokog stupnja ugroženosti od terorizma u Europskoj uniji.
Vlada sada produljuje kontrolu prema članku 28 šengenskog zakona koja se može provoditi najviše dva mjeseca, do 21. prosinca.


Nakon toga bi Slovenija produljenje te mjere provodila prema članku 25 i članku 27 šengenskog zakonika koji omogućuje nadzor granica na šest mjeseci.