Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

ZUZANA ČAPUTOVA

Slovačka predsjednica bira tehnokratsku vladu nakon ostavke premijera

Autor: Hina

07.05.2023. 20:24
Slovačka predsjednica bira tehnokratsku vladu nakon ostavke premijera

Foto: PixabaySlovačka predsjednica Zuzana Čaputova izabrala je zamjenika guvernera središnje banke Ludovita Odora da predvodi tehnokratsku vladu nakon što je premijer Eduard Heger u nedjelju podnio ostavku, samo nekoliko mjeseci prije prijevremenih izbora u rujnu.


Slovačka, članica Europske unije i NATO-a, bori se s mjesecima političke nestabilnosti jer je Hegerova vladajuća koalicija oslabljena u razdoblju visoke inflacije i rata u susjednoj Ukrajini.


Politička scena u zemlji rascjepkana je uoči izbora na kojima bi mogla pobijediti najveća oporbena stranka, koja se protivi nastavku vojne pomoći Kijevu.
Heger, koji je vodio vladu od 2021. godine, podnio je ostavku nakon niza ostavki ministara i  poziva oporbe da se povuče. Čaputova je rekla da će imenovati ostatak Odorove tehnokratske vlade nakon 15. svibnja.


“Smatram to važnim za gladak završetak i prijenos posla između dviju vlada”, rekla je u televizijskom obraćanju.


Odor (46) je zamjenik guvernera Narodne banke Slovačke od 2018. godine.


Heger je u nedjelju objavio da je od predsjednice zatražio da ga razriješi dužnosti nakon što je odlazak ministra vanjskih poslova u petak, nakon više njih ranije, dodatno uzdrmao njegovu vlast.


Slovački premijer bio je suočen s pozivima oporbe da otvori put formiranju tehnokratske vlade koja bi vodila srednjoeuropsku zemlju do izbora zakazanih za rujan.


„Odlučio sam zatražiti od predsjednice da me razriješi vlasti kako bi joj ostalo prostora da pokuša s tehnokratskom vladom koja će stabilno i mirno voditi Slovačku do demokratskih parlamentarnih izbora“, rekao je Heger na konferenciji za medije.


Vladajuća koalicija izgubila je većinu u rujnu prošle godine kad ju je napustila libertarijanska stranka SaS, kasnije optužujući vladu da nije učinila dovoljno da pomogne stanovništvu pogođenom rastom energetskih troškova. Heger je od tada upravljao manjinskom vladom.


Kao i druge europske države, Slovačka je financijski pomagala tvrtkama i kućanstvima zbog rasta energetskih troškova i inflacije.


Prepirke između stranaka paralizirale su politiku u toj zemlji koja snažno podržava susjednu Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije.


Ankete daju prednost oporbenoj stranci Smer-SD koju vodi bivši premijer Robert Fico, a koja se protivi vojnoj pomoći Ukrajini.