Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Ispalili novi projektil

Sjeverna Koreja proslavila Novu godinu u svojem stilu

Autor: Hina

31.12.2022. 21:33
Sjeverna Koreja proslavila Novu godinu u svojem stilu

Foto: ReutersSjeverna Koreja ispalila je balistički projektil iznad mora na istočnom dijelu Korejskog poluotoka ranih jutarnjih sati u nedjelju, javila je novinska agencija Yonhap pozivajući se na južnokorejsku vojsku.


To se dogodilo niti 24 sata otkako je u subotu ujutro Sjeverna Koreja lansirala tri balistička projektila.


Balistički projektil kratkog dometa ispaljen je u nedjelju oko 2:50 ujutro po mjesnom vremenu (18.50 po srednjoeuropskom) iz Pyongyanga, javila ja agencija Yonhap, pozivajući se na izjavu zapovjednika južnokorejskog vrhovnog stožera.
Sjeverna Koreja je u ovoj godini već izvela nezapamćeno velik broj pokusnih lansiranja projektila, što se tumači kao pritisak što ga Pyongyang čini razvojem oružja, a pojavila su se nagađanja da bi to moglo dovesti i do sedmog testa nuklearnog oružja.


Vojni južnokorejski izvori objavili su da su tri balistička projektila kratkog dometa bila ispaljena oko osam sati ujutro po lokalnom vremenu s lokacije južno od glavnog grada Pjongjanga. Sva tri projektila su letjela na visini od oko 100 kilometara i prešla udaljenost od oko 350 kilometara, izvijestila je agencija Kyodo, citirajući japansko Ministarstvo obrane.


U ponedjeljak je pet sjevernokorejskih dronova prešlo u zračni prostor Južne Koreje, što je rezultiralo aktiviranjem južnokorejskih zrakoplova i helikoptera koji su pokušali srušiti uljeze. Bio je to prvi incident ovakve vrste od 2017.


Ne računajući subotnja lansiranja, Sjeverna Koreja je u ovoj godini ispalila oko 70 balističkih projektila, uključujući i osam interkontinentalnih raketa, objavila je južnokorejska agencija Yonhap.