Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Slučaj Zambija

Šimonović Einwalter:" Otvoren niz pitanja ljudskih prava i diskriminacije"

Autor: Hina

10.02.2023. 21:10
Šimonović Einwalter:

Foto: Sanjin Strukic/PixsellReakcije javnosti na slučaj hrvatskih državljana pritvorenih u Zambiji otvorile su niz pitanja ljudskih prava i diskriminacije, upozorila je u petak pučka pravobraniteljica, a poručila je i kako se problemi u proceduri posvojenja ne mogu automatski smatrati trgovanjem ljudima.


U javnosti su prisutni i govor mržnje, rasizam i transfobija, a olako se poistovjećuju problemi u proceduri međudržavnog posvojenja s kaznenim djelom trgovanja ljudima, iako je razlika između njih velika. Takva atmosfera negativno utječe i na druge građane, posebno kada takvoj atmosferi pridonose i javne osobe čije poruke stižu do većeg broja ljudi, navodi u priopćenju pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.


Posebno, kaže, zabrinjavaju slučajevi u kojima građani ulažu dodatni napor da zambijskim institucijama, javnosti i medijima ukažu da se među pritvorenicima nalazi transrodna osoba, čime ga potencijalno i dovode u opasnost, s obzirom na položaj transrodnih osoba u Zambiji na koje upozorava i nacionalna institucija za ljudska prava Zambije.


Strah, nesigurnost, stigmatizacija
U javnosti se uz informacije o sudskom postupku, već tjednima objavljuju i životne okolnosti tih osoba, brojni komentari na portalima i društvenim mrežama uključuju rasizam, ksenofobiju, homofobiju i transfobiju… Takve objave, osim na osobe uključene u ovaj slučaj, imaju negativan učinak i na druge osobe koje žive u RH, uključujući ranije posvojenu djecu putem međudržavnog posvojenja i njihove posvojitelje, ali i druge hrvatske građane te mogu poticati na njihovu diskriminaciju.


Tome svjedoče i roditelji odnosno obitelji u Hrvatskoj koje su ranije prošle proceduru međudržavnog posvojenja iz afričkih država, kod kojih ovakve poruke izazivaju strah i nesigurnost, a izloženi su i stigmatizaciji, čemu se treba suprotstaviti.


Mediji trebaju uvažavati dostojanstvo svakog čovjeka


Pučka pravobraniteljica građane poziva da se suzdrže od takvih komentara koji mogu biti ponižavajući ili poticati stereotipe, diskriminaciju, mržnju i nasilje. Podsjeća kako mediji osim što su dužni prenositi vijesti na način koji uvažava dostojanstvo svakog čovjeka, imaju i obvezu prema Zakonu elektroničkim medijima poduzeti sve mjere kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji potiče na nasilje ili mržnju.


U kontekstu ovog slučaja nije zanemarivo da se sam postupak međudržavnog posvojenja u slučajevima kada države nisu potpisnice Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem, iz perspektive zaštite prava djeteta pokazao manjkavim.


Međutim, naglašava pravobraniteljica Šimonović Einwalter, sami građani ne mogu snositi odgovornost za nejasnoće i manjkavosti procedura i propisa koje donosi država, a slijedom toga niti posvojitelji u pogledu procedura koje su bile na snazi dok su regulirali posvojenje.


Pučka pravobraniteljica otvorila je više predmeta vezano za taj slučaj, u kojima prati postupanje nadležnih državnih tijela. Između ostalog, pisala je i Komisiji za ljudska prava Zambije, koja je nezavisna institucija za zaštitu i promicanje ljudskih prava, pozivajući se na njihova izvješća o stanju u zatvorskom sustavu, arbitrarno lišavanje slobode te ugroze za transrodne osobe te tražeći pomoć i zaštitu ljudskih prava naših građana, stoji u priopćenju.