Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

REGIONALNI GUVERNER LUHANSKA

Serhij Hajdaj:"Razminiravanje će trajati oko 10 godina, Hrvatska će nam pomoći."

Autor: Hina

05.11.2022. 20:15
Serhij Hajdaj:

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELLHrvatska će pomoći u razminiranju regije Luhansk, a taj bi proces trebao trajati najmanje deset godina, rekao je regionalni guverner Serhij Hajdaj, prenose u subotu ukrajinski mediji.


„Prva stvar koja će se učiniti nakon stabilizacije na deokupiranim teritorijima je razminiranje. Trebat će nam nekoliko godina da razminiramo cijelu regiju. Prvo ćemo pregledati ceste i područja ključne infrastrukture. Hrvatska je pristala pružiti pomoć u razminiranju u vidu svojih stručnjaka i opreme“, rekao je Hajdaj na Telegramu, prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform.


Luhansk na istoku Ukrajine jedna je od četiriju regija koje je Rusija anektirala prošloga mjeseca, ali su ukrajinske snage dio tog područja u snažnoj protuofenzivi vratile pod svoj nadzor.
Hrvatska, članica EU-a i NATO-a, snažno podržava Ukrajinu u ratu s Rusijom. Zemlja je 1990-tih vodila rat za nezavisnost nakon kojeg su ostale tisuće neeksplodiranih mina.


Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u Hrvatskoj još ima 171,4 četvornih kilometara minski sumnjivih područja na kojima se nalazi oko 13.588 mina te neeksplodiranih ubojitih sredstava, posebno u područjima intenzivnih borbenih djelovanja tijekom Domovinskog rata.