Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

U ORGANIZACIJI UN-A

Sastanak o Afganistanu u Dohi bez talibanske vlade

Autor: Hina

01.05.2023. 15:58
Sastanak o Afganistanu u Dohi bez talibanske vlade

Foto: Reuters



Talibanska vlada ne sudjeluje na sastanku o Afganistanu u ponedjeljak i utorak u Dohi u organizaciji UN-a, sazvanom kako bi međunarodna zajednica usuglasila stajalište prema talibanima koji traže međunarodno priznanje, ali ne odustaju od apartheida po spolnoj osnovi.


Posebni izaslanici Sjedinjenih Država, Kine i Rusije, kao i glavni donatori neki su od 25 zemalja i organizacija koje je okupio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.


Talibanska vlada nije pozvana na sastanak.




Uoči sastanka, u Kabulu su u subotu prosvjedovale Afganistanke izražavajući protivljenje međunarodnom priznanju talibanske vlade koja zbog načina na koji postupa prema ženama.


Talibanska vlada to smatra “internim socijalnim pitanjem”.


UN i SAD poručili su da normalizacija odnosa nije na dnevnom redu sastanka.


Cilj sastanka u Dohi je usuglasiti stajalište međunarodne zajednice o tome kako se postaviti prema talibanima kad je riječ o pravima žena, inkluzivnom vladanju, borbi protiv terorizma i krijumčarenju droge, objavio je ured glavnog tajnika.


Dilema UN-a


“Bilo kakav oblik priznanja talibana posve je isključen”, naglasio je prošli tjedan glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel.


Dva desetljeća pošto su otjerani, talibani su se vratili na vlast u ljeto 2021. zamijenivši vladu koju je podržavala međunarodna zajednica. Potom su ponovno nametnuli strogi islamski zakon, koji je UN ocijenio “aparthejdom na osnovi spola”.


Žene su isključene iz većine obrazovnih ustanova i sveučilišta. Ne smiju niti raditi u većini tijela javne uprave, agencijama UN-a ni nevladinim organizacijama.


Vijeće sigurnosti u četvrtak je jednoglasno izglasalo rezoluciju kojom je osudilo restrikcije nametnute ženama pozivajući sve zemlje da djeluju da se to hitno promijeni.


Afganistansko ministarstvo vanjskih poslova nakon toga je poručilo da se “raznolikost mora poštovati, a ne politizirati”.