ponedjeljak, 15. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Sankcionirat će se alkoholizirani vozači za vikend i Martinje

07.11.2020. 11:07


Nadolazeći vikend predstoji Martinju, narodnom običaju krštenja mošta, kada se povećava broj alkoholiziranih sudionika u prometu. Stoga će policija ovog vikenda, kao i na samo Martinje, 11./12. studenoga, s ciljem prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica, svoje aktivnosti dodatno usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.


Ako ste konzumirali alkohol…
Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol: ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost, koristite javni prijevoz, koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije, ako ste u društvu unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag, zamolite nekoga trijeznog da vas odveze, ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića, vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu, u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste, ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.
Također, gledajući iz smjera sigurnosti prometa na cestama, za vikend koji je pred nama, suncu usprkos, dominirat će ne baš povoljni vremenski uvjeti – jutarnja magla i mraz.
U takvim okolnostima, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom se kolniku vrlo lako može izgubiti kontrola, vozilo može sletjeti s ceste ili preći u trak suprotnog smjera te se sudariti s nadolazećim vozilima.
Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dana i noći, kada je kolnik hladniji, kao i temperaturnim razlikama u raznim dijelovima naše zemlje, županijama kroz koje vozači prolaze u jednoj vožnji.
Zbog svega opisanog, posebno upozoravamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.


Prometne nesreće
Dominantan razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama koje se događaju vikendom su upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene, kao i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć, magla), dok se prema vrstama nesreća radilo o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima s vozilima koja su dolazila iz tog smjera.
Kako su jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem skrivile mlade osobe, poseban apel upućujemo roditeljima, da svojoj djeci koja još nisu položila vozački ispit, nikako ne omogućuju upravljanje vozilom, dok onoj koja imaju položen vozački ispit ne omogućuju upravljanje vozilom ako znaju da su konzumirala alkoholna pića.
Pojačani nadzor prometa na cestama do kraja godine
Statističko praćenje broja prometnih nesreća, iz godine u godinu, pokazuje da se upravo u posljednja dva mjeseca u godini, studenom i prosincu – mjesecu božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima.
Stoga, a kako smo već ranije najavili, policija će do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. »četiri glavne ubojice u prometu« (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima. U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.