Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ŠKOLSTVO

Sad kad ih sama kupuje, Vlada mijenja zakon da može rušiti cijenu udžbenika

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

11.10.2023. 14:39
Sad kad ih sama kupuje, Vlada mijenja zakon da može rušiti cijenu udžbenika

Foto: Marin Tironi/PIXSELLU Ministarstvu znanosti i obrazovanja priprema se novi Zakon o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu, kojim bi se, najavljuje se iz tog ministarstva, trebala podići kvaliteta udžbenika i radnih bilježnica, a uz to riješiti nedostatke postojećeg zakona iz 2018. godine.


Uz ostalo, u novom će se zakonu – kako najavljuju iz resornog ministarstva, propisati elektronički dio udžbenika te jasno definirati nastavni predmeti u kojima se koriste i radne bilježnice, a zakonom će se propisati i mogućnost rušenja cijena udžbenika u slučaju nepovoljnih gospodarskih prilika.


Sve skuplja izdanja


Zakonom o udžbenicima definira se postupak odobravanja, izbora i povlačenja iz uporabe udžbenika za osnovne i srednje škole, što je temelj za poštenu tržišnu utakmicu nakladnika. Činjenica je da su cijene udžbeničkih kompleta u zadnjih nekoliko desetljeća višestruko povećane.
To se godinama lomilo preko leđa roditelja, a danas, kada školske knjige kupuje država kako bi osigurala besplatne komplete knjiga za svu školsku djecu, Vlada je odlučila limitirati nova poskupljenja, odnosno vezati ih za gospodarsko stanje u zemlji.


Prema postojećem zakonu, naime, država od nakladnika otkupljuje udžbenike po cijeni na koju prema aktualnim zakonskim odredbama ne može utjecati, čak niti u slučaju krize, odnosno nepovoljnih gospodarskih uvjeta.


Novim će se zakonom, među ostalim, uvesti mogućnost žalbe nakladnika na negativno mišljenje stručnog povjerenstva za prosudbu, što dosad nije bio slučaj.


Nakladnik se, naime, nije mogao žaliti ako mu udžbenik nije prošao na listi udžbenika koji se koriste u školama u narednim godinama.


Uvodi se također mogućnost izmjene cijene udžbenika i definiraju kriteriji za izmjenu, preciznije se definira odabir udžbenika, a isto tako preciznije će se definirati sukob interesa člana stručnog povjerenstva za prosudbu.


Sve su to danas problemi koji muče nastavnike, a i nakladnike, dok su roditelji – otkako kompleti knjiga na početku godine čekaju djecu na školskim klupama, lišeni većine takvih briga.


Viša kvaliteta


U Ministarstvu znanosti i obrazovanja uočili su probleme i nedostatke pojedinih odredbi aktualnog zakona o udžbenicima. Tako, na primjer, u zakonu danas nije definirano uz koje udžbenike smije biti odobrena radna bilježnica, prosudba radnih bilježnica trenutno je u djelokrugu rada nadležnih agencija, što otežava postupak odobravanja radnih bilježnica, nije definirana cijena radnih bilježnica, a nije dopuštena ni izmjena Kataloga odobrenih udžbenika najmanje četiri godine.


Zbog toga se nerijetko događa da djeca uče iz udžbenika koji sadrži zastarjele znanstvene i druge činjenice, primjerice imena predsjednika države ili premijera koji to odavno nisu.


Za nakladnike, s druge strane, ne postoji mogućnost žalbe na Rješenje o neodobravanju udžbenika, dok se udžbenici u razrednoj nastavi biraju svake godine iznova, što učiteljima predstavlja dodatno opterećenje.


Osim ovih novosti, podići će se kvaliteta udžbenika za učenike pripadnike nacionalnih manjina. Nakladnici će zahtjeve za odobravanje udžbenika na jeziku i pismu nacionalnih manjina moći podnositi svake godine, neovisno o javnom pozivu, te neće morati prilagati sažeti prikaz koncepcije udžbenika s naznakama sadržajno-metodičkih uporišta i recenzije.


Iz ministarstva najavljuju da će se novim zakonom prevenirati eventualna objava neprimjerenih sadržaja u uporabi besplatnih drugih obrazovnih materijala, jer aktualnim se zakonom to pitanje regulira samo za udžbenike i radne bilježnice.


Predloženim mjerama, poručuju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, omogućit će se jasnija, jednostavnija, sadržajnija i učinkovitija primjena zakona o udžbenicima.


Reguliranje donacija školama


Kako se u praksi i dalje događa da nakladnici nagrađuju škole koje preferiraju njihove udžbenike i tako osiguravaju svoju poziciju na ovom unosnom tržištu, zakonom će se striktno definirati i davanje donacija školama te nadzor i prekršajne odredbe u slučaju nepridržavanja zakona.