Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

10. saziv

Sabor prije raspuštanja izglasao opasan zakon

Autor: Hina

14.03.2024. 11:35
Sabor prije raspuštanja izglasao opasan zakon

Foto: Davor Kovačević/NLNakon nepune četiri godine 10. saziv Hrvatskog sabora zaključuje svoj rad, danas je na dnevnom redu odlukao raspuštanju prije parlamentarnih izbora.


Posljednji radni dan zastupnici će glasati o lex AP, kontroverznim izmjenama Kaznenog zakona kojim femicid i rodno uvjetovanje ubojstvo žene postaju kaznena djela, ali istodobno se kaznenim djelom proglašava i neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidnih ili dokaznih radnji u kaznenim postupcima.


Sporna odredba o curenju podataka okupira javni prostor već neko vrijeme pa oporba napada vladajuće da je ovo udar na medije i zviždače, a zbog ovih kritika tekst izmjena zakona prošao je i izmjene kojima su novinari isključeni s popisa onih koji mogu biti odgovorni za ovo kazneno djelo.


Usvojene izmjene Kaznenog zakona
Sa 77 glasova zastupnici su usvojili izmjene i dopune Kaznenog zakona.


Sjednicu Sabora možete pratiti ovdje.Zastupnici su posljednje slobodne govore za govornicom uoči glasanja o raspuštanju Hrvatskog sabora još jednom iskoristili u srijedu kako bi građanima uputili predizborne poruke i pozvali ih da izađu na predstojeće parlamentarne izbore.


Mostov Marin Miletić usporedio je izlaznost na izbore za Hrvatski sabor 2020. godine, kada je na njih izašlo 46 posto birača, i 2000. godine, kada je preko 72 posto građana obavilo svoju dužnost, izrazivši nadu da će se taj trend vratiti u ovom izbornom ciklusu.


“HDZ je zajedno s partnerima vladao Hrvatskom s ukupno 16 posto biračkog tijela i to je poraz demokracije. Molim vas, dragi ljudi izađite na izbore, glasajte za koga god želite, ima nas mnogo, nemojte ostati doma, ovo su ključni izbori koji će odlučiti o budućnosti Hrvatske idućih 20 godina”, kazao je.


Ispričao se svakome koga je namjerno ili nenamjerno uvrijedio, kako kolegama iz oporbe, tako i onima iz redova vlasti.


“Nemojte mi uzeti za zlo, neka Bog dragi čuva našu Hrvatsku”, poručio je.


Građane je na izbore pozvala i nezavisna zastupnica Marina Opačak Bilić uz zahvalu svim onima koji su joj dali glas na prošlim izborima. “Iskoristite svoje pravo da izađete na izbore i birate zastupnike koji se bore i koji doista jesu vaš glas”, rekla je.


Dalija Orešković imala je zabranu sudjelovanja u raspravama dva dana, ali Jandroković joj je dopustio da govori.


“Andrej Plenković prevario je žene. Pod krinkom femicida podvalio je novo kazneno djelo neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne radnje”, rekla je dodajući kako je ovaj saziv sabora obilježilo uništavanje institucija.