Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

RUSI KRIVE ZAPAD

Rusija: "Zapad potencira nuklearni sukob."

Autor: Hina

02.11.2022. 18:36
Rusija:

Foto: ReutersRusija je u srijedu rekla da je njezin najvažniji prioritet izbjeći nuklearni sukob između svjetskih nuklearnih sila, no optužila je zapad da “potiče provokacije oružjem masovnog uništenja”.


Zapadne prijestolnice rekle su da Moskva stoji iza pojačane nuklearne retorike otkad je Rusija napala Ukrajinu u veljači, nedavno opet optuživši Kijev da planira upotrijebiti ‘prljavu bombu’ ne potkrijepivši to dokazima.


Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se boji da se pet deklariranih nuklearnih sila njiše “na rubu izravnog oružanog sukoba” i da zapad mora prestati “poticati provokacije oružjem masovnog uništenja koje može voditi katastrofalnim posljedicama”.
“Čvrsto smo uvjereni da je u sadašnjoj kompliciranoj i turbulentnoj situaciji, izazvanoj neodgovornim i drskim postupcima u svrhu potkopavanja naše nacionalne sigurnosti, najvažnija zadaća izbjeći svaki vojni sukob nuklearnih sila”, priopćilo je rusko ministarstvo.


Moskva je rekla da stoji uz zajedničku deklaraciju objavljenu zajedno sa Sjedinjenim Državama, Kinom, Britanijom i Francuskom u siječnju kojom se potvrđuje njihova zajednička odgovornost za izbjegavanje nuklearnog rata.


“U potpunosti potvrđujemo svoju predanost zajedničkoj izjavi čelnika pet država s nuklearnim oružjem o sprečavanju nuklearnog rata i izbjegavanju utrke u naoružanju od 3. siječnja 2022.”, priopćilo je ministarstvo.