Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Ruski sud

Rus koji nije želio u rat osuđen na pet godina zatvora

Autor: Hina

12.01.2023. 16:16
Rus koji nije želio u rat osuđen na pet godina zatvora

Foto: ReutersRuski sud osudio je ugovornog vojnika na pet godina zatvora jer je odbio boriti se u Ukrajini, prenose agencije u četvrtak pravosudne izvore.


Suđenje je održano na vojnom sudu u Ufi u Republici Baškortostan na Uralu.


Ne želeći “sudjelovati u specijalnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini, Marsel Kandarov (24) nije se javio na vojni poziv u svibnju, priopćila je u četvrtak zajednička služba za odnose s javnošću sudova u Baškortostanu.
Ruske vlasti redovito nazivaju invaziju na Ukrajinu specijalnom vojnom operacijom.


U rujnu su sigurnosne snage pronašle Kanadarova i na suđenju je proglašen krivim jer se nije odazvao u vojnu službu više od mjesec dana otkako je počela mobilizacija.


Osuđen je na pet godina zatvora koje će izdržavati u kaznenom logoru, navodi se u priopćenju.


U rujnu je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju 300.000 pričuvnika pošto je ruska vojska do tada pretrpjela poraze na bojišnici u Ukrajini.


Deseci tisuća ruskih muškaraca napustili su zemlju bježeći od mobilizacije i najčešće se sklanjali u susjedne države kao što su Armenija, Gruzija i Kazahstan.


U zasebnom sudskom procesu, vojni sud u Moskvi osudio je mobiliziranog pričuvnika na pet i po godina strogog zatvora jer je udario nadređenog u svađi, izvijestila je u srijedu službena ruska novinska agencija TASS.


Prema ruskoj agenciji, pričuvnik je izrazio “nezadovoljstvo” organizacijom obuke mobiliziranih pričuvnika blizu Moskve, a zatim je ispuhnuo cigaretni dim u lice časnika i udario ga.