Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

NOVI NAPAD

Rumunjska pronašla dijelove još jednog ruskog drona na svom teritoriju

Autor: Hina

09.09.2023. 19:07
Rumunjska pronašla dijelove još jednog ruskog drona na svom teritoriju

Foto: ReutersDijelovi nove bespilotne letjelice, slične onima koje koristi ruska vojska, pronađeni su na rumunjskom tlu, priopćilo je u subotu rumunjsko ministarstvo obrane, a predsjednik Klaus Iohannis rekao je da to ukazuje da je došlo do neprihvatljive povrede rumunjskog zračnog prostora.


U priopćenju Iohannis je rekao da je obavijestio glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga o dijelovima drona – drugog koji se srušio na rumunjski teritorij ovaj tjedan – i da je Stoltenberg ponovio potpunu solidarnost saveza s Rumunjskom.


“Identifikacija novih fragmenata drona na teritoriju Rumunjske u blizini granice s Ukrajinom … ukazuje na neprihvatljivu povredu zračnog prostora Rumunjske, države članice NATO-a, sa stvarnim rizicima za sigurnost rumunjskih građana u tom području, “ rekao je Iohannis.

Rusija je u posljednjih nekoliko dana više puta napala ukrajinske luke na Dunavu Reni, Izmail i Kiliju.


One se nalaze manje od 500 metara od rumunjskog teritorija i u vidokrugu su stanovnika rumunjskih gradova s druge strane rijeke. U ponedjeljak su krhotine navodno ruskog drona pale u Rumunjsku, članicu NATO-a, na nenaseljeno područje kod sela Plaurua.


Ukrajina je prva objavila informaciju, no Rumunjska je to odmah demantirala. Kasnije je priznala da su na njezinu teritoriju pronađeni dijelovi drona. NATO je tada procijenio da se radi o incidentu, a ne o namjeri Rusije. Oko 27.000 ljudi živi u 32 sela u rijetko naseljenoj delti Dunava.