Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Prve bebe

‘Rođene u ponoć, jedna malo prije, druga kasnije’: Splitske blizanke rođene u različitim godinama

Autor: Hina

01.01.2024. 15:22
‘Rođene u ponoć, jedna malo prije, druga kasnije’: Splitske blizanke rođene u različitim godinama

Foto: Ivana Ivanovic /PixsellSplitske blizanke rođene su u splitskom rodilištu u različitim godinama, starija je na svijet došla u posljednjoj minuti prošle, a u prvoj minuti Nove godine njezina mlađa sestra koja je po riječima liječnika prva beba rođena 2024. u Hrvatskoj.


Pročelnik Zavoda za perinatologiju KBC-a Split Damir Roje izjavio je da se radi o neobičnoj situaciji u kojoj će blizanke svoje rođendane slaviti u različite dane, mjesece ali i godine. Takvu situaciju pročelnik Roje još nije doživio u svojoj praksi i kaže da će se teško ponoviti taj slučaj.


Roje je dodao da je u prošloj godini u splitskom rodilištu rođeno više od četiri tisuće djece te da su ustanova s najviše rođene djece. Posljednjih petnaestak godina, dodao je imaju kontinuitet od oko 4000 tisuće novorođene djece godišnje.
Tijekom novogodišnje noći u bjelovarskoj Općoj bolnici “Dr. Anđelko Višić” rođene su tri bebe. Djevojčica Jana prvo je novorođenče u 2024., a tijekom novogodišnje noći na svijet su stigle još dvije bebe. Voditelj ginekologije Opće bolnice u Bjelovaru Goran Pavlović rekao je da su prošlu godinu završili s dva dodatna poroda, a godinu otvorili s još jednim.


U 1 sat i 8 minuta stigla je djevojčica Jana, teška 3990 grama i 50 centimetara duga. Sve je prošlo odlično i majka i beba su odlično”, poručio je  Pavlović te istaknuo da su tijekom 2023. godina imali 14 poroda više u odnosu na godinu ranije.


Gradonačelnik Hrebak zadovoljan je činjenicom da rodilište bilježi porast broja novorođene djece i nada se kako su i zbog noviteta i ulaganja u bjelovarsku bolnicu neke žene odlučile roditi u Bjelovaru, a ne primjerice u Zagrebu.


Prema podacima  koje je objavio HRT prve bebe u novogodišnjoj noći rođene su u Zadru, Rijeci i Osijeku.