Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

MATE UZINIĆ

Riječki nadbiskup u suzama opisao slučajeve zlostavljanja

Autor: P. N.

22.05.2023. 15:51
Riječki nadbiskup u suzama opisao slučajeve zlostavljanja

Foto: Vedran Karuza/NLRiječki nadbiskup Mate Uzinić obratio se danas javnosti oko zlostavljanja od strane svećenika. Nakon što je iznio detalje o postupanju u slučajevima u kojima su se provodile ili se provode istrage protiv svećenika, uz ispriku svim žrtvama bilo kakvog nasilja počinjenog od strane svećenika i službenika Crkve, pozvao je sve koji imaju saznanja o takvim djelima da se jave i podnesu prijave.


“Pomozite mi da svakog zlostavljača onemogućimo u daljnjim zločinima. Kao biskup nemam mogućnost staviti ih u zatvor, ali mogu i hoću ih prokazati, oduzeti im službu i onemogućiti ih da kroz crkvene strukture i autoritet zlorabe povjerenje povjerenih im osoba, posebno obitelji i djece.”


Apelirao je i na građanske i crkvene zakonodavce da ukinu zastaru za slučajeve zlostavljanja, posebno maloljetnika.
“Još jednom u ime Crkve molim ispriku od svake žrtve zlostavljanja od strane klerika ili osoba povezanih s Riječkom nadbiskupijom. Na koliko god prepreka nailazio neću odustati od ove borbe. Riječka nadbiskupija treba i mora biti mjesto nulte tolerancije na bilo kakav oblik nasilja”, rekao je nadbiskup.