ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Blizu točke bez povratka

Razina Jadranskog mora do kraja stoljeća bi se mogla dići do 65 centimetara

Autor: P. N.

07.11.2022. 09:29
Razina Jadranskog mora do kraja stoljeća bi se mogla dići do 65 centimetara

Foto: Arhiva ZL/Bojan BogdanićČak milijardu i pol stanovnika u sljedeća tri desetljeća zbog posljedica klimatskih promjena moglo bi biti prisiljeno potražiti novo mjesto za život. U Hrvatskoj, jedna od najtežih posljedica bit će podizanje razine mora, a ona bi prema postojećim modelima do kraja stoljeća mogla porasti od 32 do 65 centimetara.


Julije Domac, savjetnik predsjednika Republike za klimu i energetiku, kazao je za HTV kako smatra da još nismo došli do točke bez povratka, ali su čim prije potrebni dogovori. Stoga, dodaje, veliki izazovi čekaju globalne lidere na konferenciji u Egiptu.


Hrvatska bi, podigne li se razina mora za pola metra, izgubila više od 100 milijuna četvornih metara priobalja. Najviše će biti ugrožene urbane sredine s niskom obalom, primjerice, mjesta na otocima: Cres, Mali i Veli Lošinj, Krk, Rab, Krapanj, Vela Luka. Na obali – Nin, Trogir, Ston, ali i Pula, Split te Zadar.


Izloženi obalni gradovi
Dodaje kako su naši obalni gradovi izloženi, a dolina Neretve kao važna poljoprivredna zona, izložena je ulasku mora.


“Uvijek smo govorili da smo bogati vodom, a ove godine smo imali suše i redukcije u Istri, Šibeniku i Primorsko-goranskoj županiji. Neke studije kažu da smo treća najizloženija europska država, prema tome Hrvatska mora jako raditi, prvenstveno na adaptaciji na klimatske promjene”, ustvrdio je Domac.


Moramo raditi na adaptaciji


Smatra da je dobro da su predstavnici hrvatske Vlade na konferenciji u Egiptu te ponavlja da Hrvatska kao mala zemlja mora raditi na adaptaciji i to smatra ključnim hrvatskim prioritetom u sljedećem razdoblju.


“Nismo još došli do točke bez povratka međutim trebalo bi se nešto jako brzo dogoditi. Najveći zagađivači su Sjeverna Amerika, Kina, Indija, Rusija, Iran, a naravno i Europa. Ali Europa već radi i ima rezultate. Moraju se brzo dogovoriti. Hoće li se to dogoditi u uvjetima geopolitičke nestabilnosti zaista je nezahvalno prognozirati i bojim se da veliki izazovi čekaju globalne lidere na ovoj konferenciji”, istaknuo je Julije Domac za HTV.