Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Bespovratni novac

Raspisan poziv za energetsku obnovu zgrada iz javnog sektora, dijeli se 40 miljuna eura

Autor: Jagoda Marić

18.03.2023. 13:35
Raspisan poziv za energetsku obnovu zgrada iz javnog sektora, dijeli se 40 miljuna eura

Foto: Nikola Cutuk/ PixsellU sljedeća dva mjeseca jedinice lokalne i regionalne samouprave, javne ustanove, mjesne zajednice ili udruge koje obavljaju javnu djelatnost mogu se javiti na poziv što ga je jučer objavilo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kako bi dobili novac za energetsku obnovu zgrada iz javnog sektora. Poziv se odnosi na zgrade koje nisu oštećene u potresu, a prilika je to lokalnim vlastima da obnove, primjerice, vrtiće, domove zdravlja ili škole. Uz to što će povećati energetsku učinkovitost zgrada u kojima se nalaze te ustanove, smanjit će i izdatke za energiju, što poprilično opterećuje lokalne proračune.


Riječ je o javnom pozivu za energetsku obnovu zgrada javnog sektora neoštećenih u potresu, na kojem će se podijeliti 40 milijuna eura, a nakon obnove, ušteda mora kod toplinske energije biti 50 posto te 30 posto kod primarne energije. Bespovratni novac koji pojedinačni projekt može dobiti je od 20 tisuća do osam milijuna eura.


Uz izradu certifikata i projekta, Ministarstvo sufinancira mjere energetske obnove koje uključuju toplinsku zaštitu ovojnice, novu stolariju, krovište, sustave obnovljivih izvora energije, pa i punionice za električne romobile i bicikle. Ako se vlasnici odluče za integralnu energetsku obnovu, sufinancirat će se do 60 posto troškova, a dubinska i sveobuhvatna obnova, koja uključuje protupotresne i protupožarne zaštitne mjere, donosi sufinanciranje do 80 posto radova i usluga nadzora.
Procjena je da će se kroz javni poziv obnoviti 50 zgrada iz javnog sektora, odnosno 288 tisuća četvornih metra prostora u tim zgradama. Zgrade javnog sektora su one u kojima se obavlja društvena djelatnost i koje su u pretežitom vlasništvu tijela državne vlasti i državne uprave, jedinica lokalne i područne samouprave, udruga građana, vjerskih zajednica, javnih ustanova i ustanova koje obavljaju društvenu djelatnost. Uvjet je da je zgrada u pretežitom vlasništvu javnog sektora, a to znači da je najmanje 80 posto ukupne korisne površine zgrade koja se obnavlja u vlasništvu javnog sektora, dok se društvena djelatnost mora obavljati kontinuirano na najmanje 80 posto ukupne korisne površine iste. To znači da se na ovaj natječaj lokalne vlasti ne mogu prijaviti zgrade koje su u njihovom vlasništvu, ali u kojima su na više od 20 posto prostora dopustili komercijalnu djelatnost, odnosno iznajmili su ih privatnom sektoru.


Uz to, iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine najavljuju da će objaviti i natječaj za poziv za energetsku obnovu 50 višestambenih zgrada oštećenih u potresu. Taj će poziv biti vrijedan ukupno 23 milijuna eura. Poslije toga objavit će i natječaj za energetsku obnovu 300 višestambenih zgrada neoštećenih u potresu, zatim 10.000 obiteljskih kuća i dodatnih 1.000 obiteljskih kuća u okviru projekta borbe protiv energetskog siromaštva. Ta tri poziva ukupno su vrijedna 225 milijuna eura, a novac je osiguran u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti.