ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

RUSKA STRATEGIJA

Putin: Zapad ne smije imati monopol na AI tehnologiju

Autor: Hina

24.11.2023. 19:50
Putin: Zapad ne smije imati monopol na AI tehnologiju

Foto: Sputnik/REUTERSRuski predsjednik Vladimir Putin u petak je upozorio da se Zapadu ne smije dopustiti da razvije monopol na području umjetne inteligencije (AI), najavivši da će se uskoro objaviti ambicioznija ruska strategija u toj sferi.


Sjedinjene Države i Kina predvodnici su razvoja AI-ja, tehnologije za koju mnogi znanstvenici i svjetski čelnici predviđaju da će transformirati svijet i revolucionirati društvo kao što su to računala učinila krajem 20. stoljeća.


I Moskva ima ambicije postati AI supersila, no njezini napori zasad kasne zbog rata u Ukrajini koji je primorao mnoge talentirane znanstvenike da napuste Rusiju i potaknuo zapadne sankcije koje su zaustavile uvoz visokotehnoloških proizvoda, piše Reuters.
Govoreći u Moskvi na konferenciji o umjetnoj inteligenciji, uz direktora Sberbanka Germana Grefa, Putin je rekao da je nemoguće zabraniti AI te je upozorio da bi bilo opasno i neprihvatljivo omogućiti zapadnim platformama da razviju monopol u AI tehnologijama.


„Kao prvi korak će u vrlo bliskoj budućnosti biti potpisan predsjednički dekret te će se usvojiti nova verzija nacionalne strategije za razvoj umjetne inteligencije”, kazao je Putin na konferenciji.


Ta će strategija donijeti značajne promjene, uključujući „ekspanziju fundamentalnih i primijenjenih istraživanja u području generativne umjetne inteligencije i velikih jezičnih modela”, najavljuje ruski predsjednik.


Rusija treba napraviti zakonodavne i investicijske promjene kako bi potaknula razvoj umjetne inteligencije, zaključio je.