Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

o ratu

Putin: Ukrajinska ofenziva je počela, no neuspješno

Autor: Hina

09.06.2023. 20:33
Putin: Ukrajinska ofenziva je počela, no neuspješno

Foto: Sputnik/REUTERSRuski predsjednik Vladimir Putin u petak je rekao da su ukrajinske snage svakako započele svoju očekivanu protuofenzivu, no da su svi pokušaji napredovanja propali uz velike žrtve. Njegova izjava nastavlja se na narativ koji Rusija širi od početka tjedna, a kojemu se Kijev nije suprotstavio, naglašavajući da početak protuofenzive neće biti najavljen.


Rusko ministarstvo obrane ranije je objavilo da je odbilo napade u regijama Zaporižja i Donjeck, uzrokujući navodnih tisuću ukrajinskih žrtava i uništivši na desetke tenkova i oklopnih vozila. Ministarstvo nije dalo dokaze za te tvrdnje.


Ono tvrdi da je ukrajinska strana neuspješno napala ruske linije četiri puta, s dva bataljuna praćena tenkovima, južno od Velike Novosilke u Donjecku. Ruske snage navodno su odbile i dva napada južno od grada Orihiva u regiji Zaporižja, tvrdi ministarstvo.

„Svi pokušaji protuofenzive zasad su propali. No ofenzivni potencijali snaga kijevskog režima za to i dalje postoje”, rekao je Putin.


Rusko ministarstvo tvrdi da je Ukrajina u 24 sata izgubila oko 1,2 tisuće vojnika, 40 tenkova i nekoliko zrakoplova, uključujući MiG-29 i Su-25.  Moskva je u utorak pak objavila da je u tri dana ubijeno 3715 tisuća Ukrajinaca, ne objasnivši kako je stigla do tako precizne brojke.


Deseci tisuća ruskih vojnika mjesecima su kopali rovove i gradili obranu na prvoj liniji bojišnice dugoj tisuću kilometara, u očekivanju napada za koji se smatra da će pokušati presjeći kopneni pristup okupiranom Krimu.