Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

OBLJETNICA OPSADE LENJINGRADA

Putin obećava učiniti sve da bi se "konačno iskorijenio nacizam"

Autor: Hina

27.01.2024. 19:48
Putin obećava učiniti sve da bi se

Foto: ReutersRuski predsjednik Vladimir Putin obećao je u subotu da će “učiniti sve” kako bi se “konačno iskorijenio nacizam”, prigodom obilježavanja 80. obljetnice od kraja njemačke opsade Lenjingrada, današnjeg Sankt Peterbuga, za vrijeme Drugog svjetskog rata.


“Opsada Lenjingrada bila je bez presedana po razmjerima svoje okrutnosti”, rekao je Putin tijekom inauguracije spomenika žrtvama te opsade koja je trajala 872 dana između 1941. i 1944. i u kojoj je u Lenjingradu umrlo više od 800.000 ljudi od gladi, bolesti i bombi.


“Prošlo je osam desetljeća otkako nije oslabila naša tuga za ovim strašnim žrtvama, za ovim slomljenim sudbinama”, istaknuo je.
“Učinit ćemo sve da stanemo na kraj nacizmu i konačno ga iskorijenimo”, obećao je ruski čelnik, zajedno s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom koji je došao na ceremoniju.


Na svečanosti je inauguriran spomenik koji uključuje golemi kip Majke Domovine s njezinom djecom, a čitav događaj organiziran je niti mjesec dana prije druge godišnjice pokretanja ruske ofenzive u Ukrajini.


Rusija je napala susjednu zemlju radi “demilitarizacije” i “denacificifikacije” te bivše sovjetske republike koju, po Putinu, vode neonacisti.


“Kijevski režim nastavlja veličati Hitlerove suučesnike (…) i koristiti teror protiv svih onih koji mu se ne sviđaju”, ponovio je Putin u subotu svoje ranije optužbe.


Putin redovito ističe kako je tragedija Lenjingrada i njegova osobna. Budući da ima 71 godinu, tada se još nije bio rodio, ali njegov stariji brat umro je za to vrijeme. Majka mu je gotovo umrla od gladi, dok mu je otac koji se borio u redovima Crvene armije ranjen nedaleko Lenjingrada.


Određene zgrade u Sankt Peterburgu još uvijek nose upozorenja sovjetskih vlasti na zračne napade, u gradu od 5 milijuna stanovnika čija je kolektivna svijest ostala duboko obilježena opsadom.