Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

IZVANREDNI NADZOR

Psihologinja koja je javno upozorila na slučaj djevojčice s autizmom dobila – opomenu pred otkaz

Autor: P. N.

29.11.2023. 09:56
Psihologinja koja je javno upozorila na slučaj djevojčice s autizmom dobila – opomenu pred otkaz

Foto: iStockPsihologinja koja je prije dva mjeseca javnost putem društvenih mreža upozorila na slučaj djevojčice s autizmom, po koju rodbina nije došla u vrtić a potom ju je odbilo smjestiti preko 30 ustanova, dobila je – opomenu pred otkaz.


Nakon ove javne objave, obavljen je izvanredni upravni nadzor, a opomenu je dobila i socijalna radnica koja je radila na slučaju. Tijekom izvanrednog nadzora, naime, zaključeno je kako su upravo one napravile propust i kako su se za djevojčicu trebale pobrinuti i puno ranije.


“Utvrđeno je zapravo da kolegice, nadležna socijalna radnica i nadležna psihologinja, nisu pravovremeno poduzele odgovarajuće mjere i radnje, odnosno aktivnosti s ciljem zaštite prava i dobrobiti djeteta, iako su imale sva saznanja da su u obitelji prisutne ugrožavajuće okolnosti, rekla je Tatjana Štritof, ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad za HRT.
U sindikatu, međutim, smatraju da su kolegice napravile sve što su trebale u tom trenutku.


“Imamo i drugih slučajeva gdje su isto tako kolege dobili opomenu, odnosno to se zove upozorenje, što smatramo da nije način na koji se razvija sustav, da bude konkretniji. Ljudi su naravno ustrašeni. Sada imamo u zadnje vrijeme veliki odljev radnika, naglašava Mirjana Zvekić Pohanić, sindikalna povjerenica Sindikata zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske.


Nezadovoljni ovom odlukom, ali potaknuti i nizom problema u sustavu uputili su pismo na nekoliko adresa. A uz kolegice su stali i članovi iz inicijative “Od šutnje do promjene” koja okuplja 500-tinjak stručnjaka iz sustava socijalne skrbi.


“Posebna su priča reakcije Ministarstva koje na bilo kakve „pobune“ – kako je to izrijekom ravnateljica rekla – šalju inspekcijski nadzor u područne urede koji su postali sredstvo zastrašivanja jer pronalaze „propuste“ gdje ih u biti nema, a vrlo često pravi problem kao u konkretnom slučaju – prikrivaju.”


Poručili su da su pravi problemi to da nema dovoljno mjesta za djecu izuzetu iz obitelji, kao i da nema dovoljno radne snage. U Zavodu su svjesni nezadovoljstva zaposlenih. I kažu, upravo zato osnovan je Zavod umjesto bivših centara za socijalnu skrb.


“Jasno da ne možemo odmah krenuti sa svim što je zamišljeno jer tu su potrebni i određeni tehnički preduvjeti, potrebni su i dodatni kadrovski kapaciteti, ali na svemu tome radimo”, istaknula je Štritof, piše HRT.