Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Ogromni sukob u tijeku

Pristaše poraženog kandidata za brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara upale u najveće državne institucije

Autor: Portal ZL

08.01.2023. 20:49
Pristaše poraženog kandidata za brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara upale u najveće državne institucije

Foto: ReutersfTisuće pristaša bivšeg brazilskog krajnje desnog predsjednika Jaira Bolsonara upale su u nedjelju u glavna mjesta političke moći u glavnom gradu Braziliji – Kongres, Vrhovni sud i predsjedničku palaču Planalto – uzrokujući veliku štetu, objavili su lokalni mediji.


Bolsonarovi pristaše prosvjeduju protiv povratka na vlast ljevičarskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve, koji je porazio Bolsonara u drugom krugu predsjedničkih izbora 30. listopada prošle godine. Lokalni mediji procjenjuju da u prosvjedima sudjeluje oko 3000 ljudi.


Na televizijskim snimkama vidi se kako prosvjednici razbijaju namještaj unutar Vrhovnog suda i Kongresa, u napadu na institucije koji podsjeća na invaziju pristaša bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na američki Kapitol 6. siječnja 2021.
Mnogi prosvjednici osporavaju rezultate izbora 30. listopada na kojima je ljevičar Lula da Silva pobijedio Bolsonara. Bivši predsjednik opetovano je dovodio u pitanje, bez dokaza, vjerodostojnost elektroničkog sustava glasovanja u zemlji, a mnogi njegovi okorjeli pristaše vjeruju mu.


Bolsonaro je iz Brazila otišao na Floridu 48 sati prije isteka svog mandata.


Lula, koji je dužnost predsjednika preuzeo 1. siječnja, za vikend je bio u Sao Paulu i na turneji po unutrašnjosti države.


Lulina Radnička stranka zatražila je od ureda glavnog javnog tužitelja da naredi snagama javne sigurnosti da djeluju u obuzdavanju prosvjednika.