Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

UDRUGA

Prijatelji životinja zahtijevaju stroži nadzor uporabe pirotehnike

Autor: Portal Novi list, Hina

14.12.2023. 14:00
Prijatelji životinja zahtijevaju stroži nadzor uporabe pirotehnike

Foto: Marko Gracin

Upozoravaju na negativne posljedice koje vatromet može imati na životinje, ljude i okolišUdruga Prijatelji životinja zatražila je od Ministarstva unutarnjih poslova stroži nadzor uporabe pirotehnike, upozoravajući na negativne posljedice koje vatromet može imati na životinje, ljude i okoliš.


Udruga napominje da je uporaba pirotehnike dopuštena od 27. prosinca do 1. siječnja, a ne od 15. prosinca od kada je dopuštena samo njezina prodaja.


Traže stoga veća policijsku kontrolu kako bi se kažnjavala ranija uporaba pirotehnike.
Organizacija vatrometa potiče djecu da i ona koriste pirotehniku pa dolazi do stravičnih ozljeda dok se ljudi osjetljivi na buku teško nose s glasnom bukom u novogodišnjoj noći, , upozoravaju Prijatelji životinja.


Vatromet zagađuje i zrak jer ispušta visoke razine ugljičnog dioksida u atmosferu što može biti štetno za okoliš i ljudsko zdravlje te stvara smeće po ulicama.


“Apeliramo da se kroz cijeli prosinac i početak siječnja, pojača kontrola policije po pitanju korištenja petardi i redenika, tako da se oforme dodatne policijske patrole koje će kontrolirati provedbu Zakona“ naglasili su iz udruge u dopisu Ministarstvu unutarnjih poslova.


Udruga je zatražila i zakonsku izmjenu prema kojoj bi se prodaja dozvoljene pirotehnike dopustila u razdoblju od 27. do 31. prosinca, a njezina uporaba samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja, odnosno u vrijeme dočeka Nove godine.