Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Sjednica Vlade

Premijer: " Zadržavamo najnižu stopu PDV-a na energente, ali ukidamo dodatni zdrastveni doprinos za umirovljenike"

Autor: Hina

09.03.2023. 15:07
Premijer:

Foto: Davorin Visnjic/PixsellIzmjenama Zakona o PDV-u koje vlada predlaže na današnjoj sjednici, zadržava se najniža stopa PDV-a na plin i neke druge energente, a izmjenama Zakona o doprinosima ukida se dodatni zdravstveni doprinos za umirovljenike, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice vlade.


Vlada po njegovim riječima predlaže izmjene Zakona o PDV-u kojima će biti zadržana stopa PDV-a od pet posto na isporuke prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica. To uključuje i naknade vezane za te isporuke kao i za isporuke ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke i nakon 31. ožujka ove godine.


“Na taj način omogućujemo svima da se opskrbe na vrijeme tim vrstama energenata po najnižoj stopi koja je moguća”, rekao je Plenković.
Kada je riječ o izmjenama Zakona o doprinosima, predlaže se ukidanje dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje koji obuhvaća oko milijun umirovljenika, kojima se navedeni doprinos plaća na teret sredstava državnog proračuna i oko 32 tisuće umirovljenika koji sami plaćaju taj doprinos iz mirovine.


“Idemo u prilog našim umirovljenicima, konkretno u povećanje za njih 32 tisuće, koji će ono što su do sada uplaćivali zadržati za sebe kako dio svoje mirovine”, rekao je Plenković.