Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Sjednica predsjedništva HDZ-a

Premijer:" Vidjet ćemo što će Ustavni sud odlučiti, mi možemo evenutalno predložiti određene izmjene"

Autor: Hina

06.02.2023. 18:29
Premijer:

Foto: Screenshot N1Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će u vezi s izbornim jedinicama pričekati što će o tome reći Ustavni sud i dodao da glasovi birača moraju biti, barem približno, “jednako teški”.


Plenković je to odgovorio nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a na pitanje ima li Vlada neki hodogram u vezi s time, bude li trebalo nešto poduzimati.


“Izbori su za godinu i pol, ima više nego dovoljno vremena. Imamo tim ljudi koji se bave tom temom unutar HDZ-a i kad to bude spremno onda će Vlada, na razini i u konzultaciji s partnerima, predložiti određene izmjene”, rekao je.
Poruka je, kaže, vrlo jednostavna – moramo učiniti, barem, približno, jednako teškim glasove birača.


Potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan Ivo Anušić  kazao je ranije da očekuje da će broj saborskih zastupnika ostati isti i da će se vjerojatno mijenjati granice izbornih jedinica onako kako je predložio Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.


“Nisam vidio, nismo o tome raspravljali, imamo ministra  pravosuđa koji vodi o tome računa, ima niz prijedloga i mi ćemo pronaći rješenje koje je najbolje za Hrvatsku”, komentirao je Plenković Anušićevu tvrdnju.


Na tvrdnju novinara da je u pojedinim izbornim jedinicama i 20 posto više birača, a u gradovima i 30 pa i više posto birača nego što je odraslih osoba s pravom glasa, Plenković je odgovorio da će i ta tema doći na dnevni red i da se popis popis birača redovito ažurira.