Subota, 3. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Ne-teme

Premijer o porukama: Sve skupa, jedno veliko ništa

Autor: Hina

31.01.2023. 20:20
Premijer o porukama: Sve skupa, jedno veliko ništa

Foto: Davor Kovačević/Novi listPremijer Andrej Plenković rekao je u utorak da “nema ništa” u priči oko poruka koje terete glasnogovornike Vlade i HDZ-a da su određenim osobama omogućili zapošljavanje u Hrvatskim šumama preko predsjednika Uprave Krunoslava Jakupčića te ustvrdio da je riječ o “ne-temama”.


“Za nas ovdje nema ništa novog osim recikliranja tema, koje su, da citiram predsjednika Milanovića, doživjele ekstrakciju iz zapisa i spisa u pojedinim predmetima pa su puštene medijima. Sve skupa, jedno veliko ništa. Vlada stabilna, koalicija stabilna”, rekao je Plenković nakon koalicijskog sastanka.


Ponovio je da se zadnjih desetak dana pojavljuju nove “ne-teme” – policajci koji su u novogodišnjoj noći na intervenciji nudili drogu i da je jedan od njih sin dužnosnika ili ministra, “krađa plaža”, pitanje funkcioniranja hitnih službi i mladih liječnika, a četvrta su zapisi iz različitih pravnih procesa koji traju.
“Od inicijala pa danas do insinuacija vezanih uz Hrvatske šume, o tome je na koalicijskom sastanku govorio i glasnogovornik Vlade, predstojnik ureda i glavni tajnik HDZ-a. Sve te stvari su itekako pojašnjene”, rekao je premijer.


Dodao je da su im te informacije bile poznate mjesecima jer su bile dostupne drugoj medijskoj kuća koja se o tim informacijama raspitivala, što im je pojašnjeno pa ih nisu ni objavili.


Plenković je ustvrdio i da u porukama nema ništa inkriminirajuće, a na pitanje tko te informacije pušta, odgovorio je – onaj tko ih ima.


“Po našem zakonu uvid u ove spise imaju svi koji su obuhvaćeni ovim slučajem. Dakle – netko tko je obuhvaćen ovim slučajem mogao je to pustiti u medije ili netko iz institucija, što mi se ne čini realnim”, rekao je.


Oporba prepisuje što pojedini mediji serviraju


Nema pretpostavku tko bi to mogao biti jer ne prate ljude, smatra da se ne može kontrolirati curenje informacija, a zanimljivim je ocijenio i što se te poruke javljaju upravo u trenutku kada je oporba na povijesno niskim razinama, a Vlada i Hrvatska ostvarile strateške ciljeve.


Ocijenio i da oporba “jedino prepisuje što im pojedini mediju serviraju”, a ponovno im je zamjerio i neodobravanje pomoći Ukrajini te naveo kako su te sve “ne-teme” pokušaj da tu ljagu maknu sa sebe.


Odgovorio je da na koalicijskom sastanku nisu razgovarali o opozivu predsjednika Milanovića zbog njegovih izjava jer to ni ne mogu napraviti bez saborskih zastupnika koji su ga slijedili u glasovanju oko Ukrajine.


Između ostalog, Plenković je na konferenciji za medije izvijestio kako su na sastanku parlamentarne većine partnere izvijestili o ukidanju zakona kojim su za 10 posto reducirane mirovine, a među kojima je i 62.000 branitelja te su im pojasnili vijesti oko izdavanja narodnih obveznica.


Razgovarali su također o novom Zakonu o obnovi, ali i o temama koje su okupile pozornost medija.


Plenković je napomenuo da je jedan od povoda današnje konferencije za medije bilo to što je Vlada od radne skupine sastavljene od uglednih profesora dobila pravno mišljenje u vezi pitanja koje se odnose na presude oko slučaja Ina-MOL te najavio kako će Vlada danas objaviti i pravno mišljenje profesora i DORH-a, a sutra će biti Savjet za Inu.