Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Istaknuti dobri odnosi

Premijer i predsjednik Sabora sastali se s kosovskom ministricom vanjskih poslova

Autor: Hina

08.03.2023. 15:46
Premijer i predsjednik Sabora sastali se s kosovskom ministricom vanjskih poslova

Foto: PixsellHrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sastali su se u srijedu s potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donikom Gërvallom-Schwarz koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.


Kako je priopćeno iz Vlade RH, premijer Plenković istaknuo je dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Kosova te naglasio podršku koju Hrvatska pruža Kosovu u svim forumima, s naglaskom na članstvo u međunarodnim organizacijama, posebno u EU-u i Vijeću Europe. Pozdravio je podnošenje kosovskog zahtjeva za članstvo u EU, te ponovio potporu viznoj liberalizaciji s Kosovom.


Vezano uz bilateralne odnose, naglasio je potencijale za daljnje unaprjeđenje gospodarske suradnje nakon nedavnog hrvatsko-kosovskog poslovnog foruma održanog u Prištini te istaknuo trajnu brigu i skrb Hrvatske vezano za položaj hrvatske zajednice na Kosovu.
Doniku Gërvalla-Schwarz primio je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.


Jandroković je, po priopćenju iz Hrvatskog sabora, na sastanku istaknuo da Hrvatska, kao pouzdani partner, dosljedno zagovara pristupanje Kosova u članstvo međunarodnih i regionalnih organizacija. Kosovo može računati na nastavak hrvatske političke i tehničke potpore, osobito na euroatlantskom putu.


Jandroković i Gërvalla-Schwarz izrazili su zadovoljstvo porastom trgovinske razmjene. Potencijal za nove iskorake u gospodarskoj suradnji vide u području energetike, prometa, obrambene industrije te u IT sektoru.


Jandroković je podsjetio da Hrvati na Kosovu žive i svoj identitet njeguju više od sedam stoljeća, a ove se godine obilježava i 720. obljetnica prvog spomena Janjeva. Pozvao je na snažniji angažman kosovskih institucija u zaštiti malobrojne hrvatske manjine na Kosovu, te poboljšanju njihovog političkog, pravnog i socijalnog statusa. Kao mogući uzor za to naveo je položaj albanske manjine u Hrvatskoj čiji se projekti redovito financiraju sredstvima iz državnog proračuna, a koji su kao manjina navedeni i u Ustavu Republike Hrvatske te imaju zastupnicu u Hrvatskom saboru.


U vezi s dijalogom Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, Jandroković je izrazio nadu da će prihvaćanje prijedloga Europske unije u konačnici dovesti do stvaranja uvjeta za trajnu stabilizaciju odnosa između dviju država, što bi pridonijelo dugoročnoj stabilnosti čitave regije te njezinoj europskoj perspektivi, navodi se u priopćenju