Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

pozitivne reakcije

“Pozitivno smo šokirane, Vlada je napravila kvalitetan posao na korist žena i djece”

Autor: Hina

13.09.2023. 15:05
“Pozitivno smo šokirane, Vlada je napravila kvalitetan posao na korist žena i djece”

Foto: Davor Puklavec/PIXSELLPravobraniteljica za ravnopravnost spolova i udruge civilne zaštite pozdravile su u srijedu predstavljeni zakonski paket za unaprjeđenje sustava zaštite žena koji strože kažnjava nasilje i osnažuje žrtve, a pri tom su upozorile kako je do njihove provedbe dalek put.


Nove zakonske izmjene s ciljem zaštite žena i zaštite prava djece predstavnicima institucija, udruga i inicijativa koje se bave tim pitanjima, predstavio je danas premijer Andrej Plenković.


Pravobraniteljica Višnja Ljubičić je pozdravila inicijativu Vlade koja je nove mjere izradila u suradnji s institucijama i udrugama, istaknuvši kako su pred nama i dalje određeni izazovi.
Izrazila je potrebu za sveobuhvatnom politikom koja ima rodno-senzitivan pristup, sustavom prevencije koji se mora oslanjati i na odgojno-obrazovni sustav, socijalu i pravosuđe, te za sustavnu edukacija stručnih osoba svih dionika koji se bave slučajevima nasilja u obitelji i rodno uvjetovanog nasilja.


Pravobraniteljica je pri tome upozorila na probleme u praksi, odnosno na to da se pravosuđe rukovodi izricanjem najniže kazne, kao i ekstenzivnim korištenjem olakotnih okolnosti.


Tolle: Vlada napravila kvalitetan posao na korist žena i djece


Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće istaknula je kako je pozitivno šokirana te kako je Vlada napravila velik i kvalitetan posao na korist žena i djece.


“Vlada je ovoga puta napravila jako veliki posao i veliki iskorak na bolje, na korist ženama i djeci koji žive u nasilnim odnosima i vezama”, rekla je, dodavši kako su očekivale znatno manji paket.


“Bilo je nekih naznaka da će se uvažiti ponešto od onog što tražimo, no da će biti ovako opsežno, ovako kvalitetno, to stvarno nismo očekivale”, dodala je Tolle.


Ima primjedbu na mjeru zabrane približavanja od minimalno 50 metara udaljenosti, jer smatra da minimum mora biti 100 metara te će to zatražiti u postupku javnog savjetovanja.


“Opseg i snažna politička poruka su nešto čemu se veselimo, što podržavamo i na što smo ponosne. Znamo koji su problemi na terenu i znamo da je od političke volje do provedbe ipak veliki put”, istaknula je Jelena Veljača iz inicijative SpasiMe.


Izrazila je nadu će se “spore institucije” pokrenuti jer je to ono što je važno žrtvama.


“Naravno da su simboličke i političke poruke važne kada govorimo o femicidu ili alimentacijskom fondu jer stavljaju Hrvatsku uz bok s nekim od najprogresivnijih zemalja Europske unije i svijeta, ali ono što je najvažnije žrtvama je ono što se stvarno događa u njihovim životima i na terenu”, poručila je.


I SpasiMe će putem javnog savjetovanja komunicirati stvari koje bi se mogle još bolje riješiti kako bi se postigla bolja provedba.


Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je kako je riječ o politici kontinuiteta unapređenja zakonodavnog okvira koju je ova Vlada započela još 2019. godine.


“S izmjenama koje smo danas predstavili možemo slobodno istaknuti, što su potvrdili i predstavnici organizacija civilnog društva, da je Hrvatska pozicionirana u sam vrh država članica Europske unije u kontekstu zakonodavstva za zaštitu žena od nasilja i zaštitu djece od nasilja”, izjavio je novinarima Malenica.