Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

SUDSKI PROCES

Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića

Autor: Hina

16.05.2023. 14:29
Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića

Foto: Neva Zganec/PIXSELLOptužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je u utorak optužnicu protiv bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića koji se s još šestoricom suoptuženika tereti za primanje i davanje mita te namještanje milijunskih poslova u toj državnoj tvrtki.


Uz Kovačevića, Uskokovom optužnicom obuhvaćeni su poduzetnici Krešo Petek, Edo Seifried, Ivan Širić i Vatroslav Sablić, bivši direktor Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vlado Zorić i nekadašnji direktor Janafova transporta nafte Vladimir Vrbanc.


Uskok tvrdi da je Petek dao Kovačeviću i njegovim suradnicima milijun eura kako bi njegova tvrtka Elektrocentar Petek dobila poslove vrijedne gotovo 65 milijuna kuna. Kovačević je, među ostalim, optužen i da je dobio dva stana od poduzetnika čijim je tvrtkama dogovorio milijunske poslove.
Zamjenik ravnateljice Uskoka Krešimir Ostrogonac je nakon sjednice optužnog vijeća je rekao da vrlo skoro očekuje početak suđenja Kovačeviću i njegovim suoptuženicima koji se terete za namještanje poslova u ukupnoj vrijednosti od 100 milijuna kuna.


”Radi se o tri točke optužnice za kaznena djela primanja i davanja mita, nezakonitog pogodovanja i poticanja i pomaganja u tim kaznenim djelima, a bit će više desetaka svjedoka”, dodao je tužitelj.


Upitan hoće li kao svjedoci biti pozvani bivša predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i aktualni hrvatski predsjednik Zoran Milanović, Ostrogonac je odgovorio da će na sud biti pozvani svjedoci koji su potrebni za dokazivanje u ovom kaznenom predmetu.


”Ne mogu ni potvrditi niti opovrgnuti. Zasad ne mogu ništa konkretnije reći”, dodao je.


Kovačević: Optužnica potpuno izmišljena i lažna


Optužnicu je prije sjednice optužnog vijeća komentirao i Dragan Kovačević koji tvrdi da je optužnica ”potpuno izmišljena i lažna”.


”Borit ćemo se na sudu, nadam se da će suđenje brzo završiti, da ne bude opet 10 godina pa da me oslobode. Želim brzo i pošteno suđenje”, rekao je dodajući da nema nijednog dokaza u optužnici.


”Nema Slovenske, nema kluba, nema 41 svjedoka koje su stavili da bih bio u istražnom zatvoru. Sad ih je devet i to nekih referenata iz Janafa”, nadodao je.


Na pitanje je li u pitanju politički montiran proces, Kovačević je kazao kako ga ”neće tako nazvati, ali da je montiran, jest”.


Kovačevićeva odvjetnica Jelena Batarelo kazala je prije sjednice optužnog vijeća  kako i ”dalje drže da je riječ o montiranom procesu” te da se optužnica ”temelji na konstrukcijama i lažima”.


”On inzistira na tome da je sve pogrešno interpretirano, sad optužnica ništa od toga i ne sadrži”, kazala je Batarelo prije potvrđivanja optužnice.


Poduzetnik Krešo Petek je, uz novogradiškog gradonačelnika Vinka Grgića i bivšeg velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića, zahvaćen istragom i u drugom kraku afere Janaf koja se također odnosi na namještanje poslova Elektrocentru Petek.


Uskok je krajem ožujka ove godine pokrenuo novu istragu protiv Kovačevića kojeg sumnjiči da je od Peteka uzimao novac u zamjenu za namještanje poslova u Janafu, a Peteka da je Kovačeviću i njegovoj obitelji te prijateljima kupovao odjeću.