Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Još jedna katastrofa

Potres pogodio i milijune izbjeglica koji se nalaze u Turskoj i Siriji

Autor: Hina

07.02.2023. 18:10
Potres pogodio i milijune izbjeglica koji se nalaze u Turskoj i Siriji

Foto: ReutersPotres koji je u ponedjeljak snažno potresao jug Turske i susjednu Siriju pogodio je područja s milijunima izbjeglica koji se već nalaze u beznadnoj situaciji.


“Ne znamo točan broj izbjeglica pogođenih najnovijom katastrofom i možda će proći još nekoliko dana prije nego saznamo o kojem se broju radi, ali pribojavamo se da je broj golem s obzirom da je epicentar potresa blizu zone s velikom koncentracijom izbjeglica”, upozorila je agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR).


Neka od pogođenih područja su gotovo nedostupna, što otežava procjenu štete i broja žrtava.
Turska je utočište za više od 3,5 milijuna sirijskih izbjeglica, a polovicu čine djeca.


Od 15 milijuna stanovnika deset turskih pokrajina pogođenih jučerašnjim potresom magnitude 7,8 po Richteru, njih 1,7 milijuna su sirijske izbjeglice.


“U tih je deset pokrajina najveća izbjeglička populacija na svijetu”, rekao je Phillipe Leclerc, predstavnik UNHCR-a u Turskoj.


Prije potresa, u Siriji je bilo raseljeno oko 6,8 milijuna ljudi. Na sjeveru se nalazi i oko 60.000 palestinskih izbjeglica.


U toj zemlji je smješteno dvanaest palestinskih izbjegličkih logora s oko 438.000 ljudi. Tri se nalaze na potresom pogođenom sjevernom području Sirije – Latakiji, Neirabu i Ein El Talu.


Ondje je smješteno 57.000 Palestinaca, rekla je glasnogovornica agencije UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) Tamara Alrifai.


Agencija je uputila apel za prikupljanje 2,7 milijuna dolara za pomoć tim izbjeglicama.