ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Grad Gospić

Potpisani ugovori za veću skrb o kućnim ljubimcima

Autor: Marin Smolčić

13.02.2023. 12:25
Potpisani ugovori za veću skrb o kućnim ljubimcima


U uredu gradonačelnika Grada Gospića Karla Starčevića danas su potpisana četiri ugovora između Grada Gospića i Veterinarske ambulante Gospić d.o.o. Ugovori su vezani za sufinanciranje troškova sterilizacije i kastracije pasa i mačaka, troškova mikročipiranja i prvog cijepljenja pasa, uklanjanje i zbrinjavanje životinjskih lešina i očitanje mikročipa te za sufinanciranje umjetnog osjemenjivanja goveda na području Grada Gospića u 2023. godini. Ugovore su potpisali gradonačelnik Karlo Starčević i direktor Veterinarske ambulante Gospić d.o.o. Tomislav Rukavina u nazočnosti zamjenice gradonačelnika Kristine Prše.


Kako je pri tome rečeno najveći broj životinja u skloništima Veterinarske ambulante Gospić  pripada neželjenoj mladunčadi kućnih ljubimaca. Gradonačelnik Starčević je istaknuo:


– Ako životinja nije namijenjena uzgoju, riskira se njezino nekontrolirano razmnožavanje, a praksa potvrđuje da vlasnici životinja ne žele snositi troškove zbrinjavanja neželjene mladunčadi svojeg kućnog ljubimca. Napuštenih i ostavljenih životinja ionako je previše i predstavljaju velik financijski teret za lokalne zajednice i građane. Grad Gospić sudjeluje stoga u financiranju troškova sterilizacije i kastracije pasa i mačaka u iznosu od 50 posto cijene sterilizacije i kastracije po jednoj životinji (pas, mačka). Ukupna financijska sredstva koja su osigurana za ovu namjenu iznose 3.526 € (s PDV-om), rekao je gradonačelnik Karlo Starčević.
Direktor Veterinarske ambulante Gospić dr. Tomslav Rukavina naglasio je kako prema Pravilniku o označavanju pasa svi psi moraju biti označeni mikročipom, čiji broj mora biti uveden u evidenciju ovlaštene veterinarske organizacije. 


– Ovakav način označavanja pasa je vrlo koristan i za same vlasnike u slučaju da pas odluta. Ukoliko netko pronađe psa, sve što mora je dovesti ga u najbližu veterinarsku stanicu ili ambulantu gdje će posebnim čitačem očitati kod s mikročipa implantiranog u psu. Nakon toga dovoljno je ući u bazu podataka Ministarstva poljoprivrede i šumarstva u kojoj su uvedeni svi mikročipirani psi u RH i pod očitanim brojem brzo i lako pronaći podatke o vlasniku psa. Zbog navedenog Grad Gospić sudjeluje u financiranju troškova označavanja (mikročipiranja) pasa na području Grada Gospića i u 2023. godini u iznosu od 100 posto cijene po označenom (mikročipiranom) psu.


Treba reći da se cijepljenjem pasa  osigurava najpouzdanija zaštita i zdravlje pasa. Psi se štitite od smrtonosnih bolesti kao što su štenećak, parvoviroza, leptospiroza, zarazni hepatitis pasa, bjesnoća, zarazni kašalj, piroplazmoza ili Lymeova bolest. Cijepljenjem pasa štitimo i zdravlje ljudi. Zbog navedenoga Grad Gospić i ove godine sudjeluje u financiranju troškova prvog cijepljenja pasa na svojem području, rekao je dr. Rukavina.


Grad Gospić također sufinancira uklanjanje i zbrinjavanje životinjskih lešina i očitanje mikročipa. Ugovorena vrijednost usluge iznosi 8.000 € (s PDV-om).


Potpisom ugovora o sufinanciranju umjetnog osjemenjivanja goveda Grad Gospić   nastavlja sufinanciranje troškova umjetnog osjemnjivanja goveda na svom području s ciljem poboljšanja genetske kvalitete u stočarstvu. Kroz navedenu aktivnost uz stručni nadzor postiže se učinkovito širenje poželjnih genetskih svojstava kod proizvodnih pasmina, a od koristi je i za očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina goveda.