Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Poplava biblijskih razmjera nasukala brodove i obalom razmještala automobile

03.08.2019. 19:37
Poplava biblijskih razmjera nasukala brodove i obalom razmještala automobile


Jadranski tsunami, nevera, tramuntana, šijunada, snažno nevrijeme praćeno olujnim vjetrom, grmljavinom, pljuskovima i kišnom zavjesom te poplavom biblijskih razmjena, katastrofalnim plimnim valom, pogodilo je u noći s petka na subotu zadarsko područje. Milijunske štete još se zbrajaju. 


Milijunske štete od plimnog vala
U kataklizma je, osim što je naprasito prekinula sve ljetne manifestacije, vjetar čupao stabla, lomio granje, rušio dimnjake, nosio suncobrane, škure i kupe. U 20-ak minuta palo je oko 30 litara kiše.
U Sukošanu ovakve milijunske štete od katastrofalnog plimnog vala u kombinaciji s orkanskim udarima vjetra ni najstariji žitelji ne pamte. Potopljena su prizemlja, ugostiteljski objekti, nasukani su brojni brodovi i jedrilice, a vozila teška preko tonu i više uz obalu su plivala kao da su slamke. Kuće do 200 metara od morske obale, a poneke i preko Jadranske magistrale, srećom nakratko, bile su prvi red do mora. Užas. Apokalipsa.
– Jedna je jedrilica potopljena, četiri glisera more je izbacilo na obalu, a jedan osmometarski gliser plimni val je, vjerovali ili ne, usidrio na drveni mul. Cijela obala je potopljena, katastrofa, kazao je Ante, mještanin Sukošana. 
 


Sve plivalo poput slamke
Plivalo je sve, more je preplavilo prometnice i ulice, došlo je i u vrtove i u kuće, brodove i glisere je izbacilo na obalu, oštećeni su mulovi. Poplavili su kafići Azzurro, Fortuna, Mrav, restorani, konobe, govori konobar dok s kolegama u lokalu u petak oko 23 palja more.
Na plaži Dječji raj kod bivšeg odmarališta HP-a porušen je kultni, 30-ak metara dugi drveni mul. Ovo što je učinio plimni val graniči s nevjerojatnim.
– Uz sukošansku obalu, cestom na Rudini kod Labudovog jaza, vozio sam se BMW peticom teškom oko 1,5 tone kad me iznenadni plimni val jednostavno odnio, plivali smo poput slamke. Ne mogu vjerovati, mislio sam da je to moguće samo u filmu. Nema šanse se zaustaviti, u jednom će dahu Neven, dok mu vučna služba podiže vozilo na kamion. 
 
Prvi red od obale pomaknut za 200 metara
Osim Nevenova BMW-a i Talijanova sasvim novog mercedesa džipa, još tridesetak parkiranih i od rušilačkog plimnog vala pomaknutih vozila na elektronsko paljenje nije se htjelo pokrenuti. I u subotu su vučne službe imale pune ruke posla.
– Plima je bila zasigurno pola metra veća od dosad najveće. More je spojilo Rudinu i ulicu prema trgu Gornjih vrata. Plimni val nije izgubio snagu gotovo 200 metara od obale, došao je do Keranovih kuća, Brkićevog puta i duboko na Ruševac, Donje more, Rudine, Staro selo, Požečevac, na Put Raskrižja i drugdje, objašnjava Brane.
Zadarski meteorolog Duško Kraljev objasnio je da je do ovako visoke plime došlo zbog jako duboke ciklone i jako niskog tlaka zraka od 990 hektopaskala (hPa).
– Osim niskog tlaka koji podiže more, plimu je dodatno uzrokovala i pulentada i lebićada, odnosno jugozapadni i zapadni vjetar koji je dosezao orkansku jačinu od preko 100 kilometara na sat. Sve obale koje su okrenute prema tom smjeru imale su plimu, govori Kraljev. 
 


Nevere učestalije, nema meteorološkog radara
Iako su orkanske nevere, plime i katastrofalni plimni valovi sve učestaliji, zadarsko područje još uvijek nema odgovarajući meteorološki radar pomoću kojeg će se pratiti stanje kišnih oblaka i na vrijeme upozoriti stanovništvo na moguće katastrofalne vremenske nepogode.
– Do visokih plima pogotovo dolazi u mjestima koja se nalaze u velikim zatvorenim valama, kao što je, primjerice, Vis, Korčula, uvala Zlatna luka u Sukošanu, a neki put čak može doći i do plimnog vala, objasnio je Kraljev, dodajući da se ova pojava ne događa često, ali je sve više moguća.
 


Hrabri doktor Vinko Pešić nije se dao smesti
U biogradskom Zavičajnom muzeju u petak navečer otvorena je fantastična izložba fotografija Sjaj u travi, pakoškog liječnika obiteljske medicine Vinka Pešića iz Biograda na Moru. Riječ je o devetoj samostalnoj izložbi ovog uvaženog liječnika, entuzijaste i zaljubljenika u fotografiju.
Međutim, tijekom otvaranja izložbe plimni val je prošao preko biogradske rive i između ostalog poplavio prizemlje Zavičajnog muzeja. Međutim, usprkos tomu što su valovi i plimni val dotukli brodove, restorane i ulice, ništa nije moglo spriječiti otvaranje izložbe. Hrabri doktor Vinko se nije dao smesti, još je držao mikrofon u ruci, nije htio stati prije svog obraćanja nazočnima. Usprkos tomu što su ga upozoravali: stani, pazi, more, struja, čuvaj se…
A potom su uzeli krpe, metle, lopatice, čak lopatu za snijeg i kante i svi zajedno s ravnateljem Draženkom Samardžićem "paljali i spugali" more iz prizemlja muzeja te na kraju ponešto i prizalogajili.
Svaka čast doktoru Vinku, ravnatelju Draženku i svim nazočnima koji su ostali u Zavičajnom muzeju, zaslužuju svekoliko priznanje za svoj čin za vrijeme biblijske poplave.
 


Preko 130 dojava o nasukavanju brodova
U uvali Soline na Velom Ižu nasukane su tri jedrilice, kod Molata su dvije jedrilice spašene od nasukavanja, u Petrčanima je jedna jedrilica potopljena. Zbog jakog ljuljanja jedrilice kod Novigrada prema MRCC Rijeka, koji su u noći s petka na subotu zaprimili od preko 130 dojava, dojavljeno je o jakoj mučnini jednog člana posade nakon čega je obavljen hitan medicinski prijevoz muškarca prema zdravstvenoj ustanovi. Spašavala se i jedrilica kod Sali na Dugom otoku, a na zadarsku obalu Kneza Trpimira nevrijeme je izbacilo jedrilicu.
 


Biograd poplavljen, nasukani brodovi
U Biogradu na Moru plimni val je po prvi puta uopće prešao rivu i uz pomoć velikih valova poplavio ulice, hortikulturu, ljetne štekate, te Zavičajni muzej i prizemne prostorije više ugostiteljskih i uslužnih objekata. U marini Kornati djelatnici su u jednom trenutku spašavali više jedrilica da ih jako nevrijeme i plima ne izbace na obalu. Ispred marine nasukala su se četiri plovila, rekli bi Sodoma i Gomora.